Tehno - Nauka

Đelić proglasio 2009. Međunarodnom godinom astronomije u Srbiji

5 godina dobre price 90Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić svečano je sinoć proglasio 2009. kao Međunarodnu godinu astronomije u Srbiji.

Đelić je na ceremoniji na Hemijskom fakultetu najavio da će to ministarstvo podržati naučne radnike i astronome i u uslovima ekonomske krize kako bi se omogućilo da znanje bude na samom vrhu u prioritetima države.

Prema njegovim rečima, Međunarodna godina astronomije je prilika da pokažemo da je Srbija spremna da učestvuje u aktivnostima 21. veka na polju nauke.

On je ukazao i na značaj velikog broja naučnih projekata u Srbiji, i dodao da će sutra biti održan sastanak na kome će se razmatrati mogućnosti njihovog finansiranja.

Potpredsednik Vlade uputio je poziv svim naučnim radnicima da s Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj rade na razvojnim projektima, i izrazio uverenje da će mnogi biti uspešno realizovani.

Prema njegovim rečima, 2009. godina je i odlična prilika da podržimo sve dobre projekte, a Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj biće otvoreno za sve naučne radnike.

Đelić je najavio i aktivnosti na završetku izgradnje astronomske stanice Vidojevica kod Prokuplja, koja bi trebala da bude završena ako ne ove onda naredne godine.

Na večerašnjoj svečanosti predstavljene su aktivnosti koje će biti realizovane u Srbiji u okviru Međunarodne godine astronomije.

Ujedinjene nacije su na 62. generalnoj skupštini donele Rezoluciju kojom je 2009. godina proglašena za Međunarodnu godinu astronomije, a svečano proglašenje održano je u Parizu u januaru ove godine.

Povod za proglašenje Međunarodne godine astronomije je obeležavanje velikog jubileja – 400 godina od prvog astronomskog posmatranja uz pomoć teleskopa, koje je obavio Galileo Galilej.

Astronomija će se slaviti u celom svetu, s posebnim naglaskom na njen doprinos društvu, kulturi i obrazovanju.

Leave a Reply