Tehno - Nauka

Đelić u Kini potpisao Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i ministar za nauku u tehnologiju Kine Van Gang potpisali su danas u Pekingu Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Đelić je tom prilikom istakao da je saradnja sa Narodnom Republikom Kinom jako važna za Srbiju, a naročito u domenu visokih tehnologija i biotehnologija u proizvodnji hrane i novih materijala.

Prema njegovim rečima, ovim sporazumom otvara se mogućnost za to da se kineske kompanije putem naučne i tehnološke saradnje sa Srbijom bolje pozicioniraju na evropskom tržištu.

Gang je izjavio da je naročito važno zainteresovati kineske kompanije za dolazak u Srbiju.

U tom smislu postignut je dogovor o tome da Kinu u što skorije vreme poseti i srpska privredna delegacija koja će se sastati sa ključnim kineskim partnerima u oblasti nauke i tehnologije.

Gang je ukazao na to da je Vlada Kine prošle godine uložila 116, a zajedno sa ulaganjem privrede ukupno 440 milijardi jena u nauku, što je 1,5 odsto BDP-a.

Kina je na svetu druga zemlja po citiranosti, a četvrta po broju patenata. Ima 29 hiljada istraživača sa doktoratom i 1.500 univerziteta, a 6 miliona ljudi diplomira na fakultetima svake godine.

U Kini ima 22 miliona studenata, od kojih se 45 odsto bavi prirodnim naukama i tehnologijom.

Leave a Reply