Tehno - Nauka

Đelić učestvovao na globalnom Forumu o nauci i tehnologiji u društvu

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić učestvovao je 5. i 6. oktobra na šestom globalnom Forumu o nauci i tehnologiji u društvu koji je održan u Kjotu, u Japanu.

U saopštenju Kabineta potpredsednika Đelića navodi se da je na ovom forumu, koji se smatra pandanom Svetskom ekonomskom forumu, učestvovalo dvadeset pet ministara nauke iz celog sveta, deset dobitnika Nobelove nagrade i više od hiljadu naučnika, preduzetnika i državnika.

Đelić je govorio na ministarskom panelu o naučnoj i tehnološkoj diplomatiji i međunarodnoj saradnji i predstavio Nacrt strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srbije.

Tokom ova dva dana on je održao više od dvadeset bilateralnih sastanaka.

Sa direktorom Američke fondacije za nauku (NSF) Ardenom Bementom postignut je dogovor o potpisivanju međudržavnog sporazuma koji će srpskim naučnicima olakšati pristup američkim programima, dok je predsednik Evropske naučne fondacije Marja Makarov predložila da njena organizacija izvrši evaluaciju naučnog sistema Srbije.

Takođe, dogovoreno je da direktori naučnih sektora globalnih farmaceutskih švajcarskih kompanija „Roš“ i „Novartis“ posete Srbiju kako bi razmotrili pokretanje zajedničkih projekata u domenu biomedicine.

Sa predsednikom svetskog proizvođača telekomunikacione opreme „NEC“ Hadžimeom Sasakijem postignut je dogovor o razmatranju Srbije kao investicione destinacije te globalne grupe.

Đelić se sastao i sa glavnim urednikom časopisa „Nature” Filipom Kambelom, sa kojim je postignut dogovor o tome da ovaj prestižni časopis napravi izveštaj o napretku Srbije u domenu nauke, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply