Tehno - Nauka

Đelić uručio nagradu Vladimiru Dobrosavljeviću za istraživanja u fizici

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić uručio je danas profesoru Vladimiru Dobrosavljeviću nagradu za izuzetna istraživanja u fizici koju je ustanovio Fond “Prof. dr Marko Jarić”.

Božidar Đelić i Vladimir Dobrosavljević
Foto: Tanjug

Đelić je na svečanosti, održanoj na Hemijskom fakultetu u Beogradu, naveo da je Dobrosavljević, koji je redovni profesor na Državnom univerzitetu Floride u SAD, prema obrazloženju žirija dobio nagradu za značajan doprinos razvoju teorije jako korelisanih neuređenih elektronskih sistema.

On je istakao da je važno konkretnim potezima unaprediti stanje u srpskoj nauci kako bi se našla sredstva za rad naučnika u našoj zemlji, i dodao da nagrada koju dodeljuje pomenuti fond, za koju su konkurisali mnogi naučnici srpskog porekla koji rade u inostranstvu, pokazuje kako se znanjem i argumentima bori za svoju zemlju.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je značajno i to što ih kolege iz Srbije prepoznaju kao deo sopstvene naučne zajednice i uputio poziv fizičarima iz zemlje i dijaspore da se i sledeće godine prijave za dodelu nagrada Fonda “Prof. dr Marko Jarić”.

Đelić je podsetio na to da se ova nagrada dodeljuje već deset godina zaredom na rođendan prof. dr Marka Jarića, u cilju obeležavanja njegovog izuzetnog naučnog dela i stvaralaštva u fizici, biofizici i primenjenoj matematici.

On je najavio da će biti pregovarano sa Evropskom investicionom bankom za značajna sredstva koja će biti iskorišćena u naučnoj infrastrukturi.

Za priznanje su ove godine konkurisali naučnici iz Srbije, ali i dijaspore, a dobitniku priznanja, Dobrosavljeviću, pored diplome, pripašće i novčana nagrada u iznosu od 220.000 dinara.

Osim što je redovni profesor na Državnom univerzitetu u Talahasiju, Dobrosavljević je dobitnik mnogobrojnih priznanja, a objavio je i približno 57 radova u vodećim međunarodnim časopisima.

Dobrosavljević je učestvovao i u mnogobrojnim međunarodnim istraživačkim projektima, a tokom ove nedelje održaće predavanja na tehničkom seminaru u Institutu za fiziku.

Leave a Reply