Tehno - Nauka

Deset otvorenih pitanja nauke

Ovogodišnji Festival nauke se otvara u četvrtak 29. novembra u 10 časova i traje četiri dana. U okviru festivala, Centar za promociju nauke predstavlja interaktivnom izložbom „Deset otvorenih pitanja nauke“.

Nakon serije izuzetno posećenih naučnopopularnih manifestacija kojima su tokom protekle godine građanima Republike Srbije prikazana dostignuća u oblastima kao što su fundamentalna fizika, robotika, matematika, ekologija, hemija i neuronauke, Centar za promociju nauke predstavlja postavku na šestom beogradskom Festivalu nauke pod nazivom “Deset otvorenih pitanja nauke”.

Na temelju istraživanja koje je Centar za promociju nauke, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, sproveo u martu 2012. o percepciji nauke među građanima, pokazuje se da se građani plaše nauke i da je prevashodno vezuju za školske predmete i unapred definisan skup znanja. Sa misijom da razvija naučnu pismenost i u želji da nauku predstavi onakvom kakva jeste – kao živ, neprekidni proces istraživanja, Centar predstavlja izložbu koja prikazuje one zadatke i izazove koji bi u budućnosti mogli značajno da utiču na svakodnevicu.

Pokrovitelj postavke je čuveni engleski fizičar, hemičar i popularizator nauke Filip Bol, urednik časopisa Nature, a selekcija predstavljenih nerešenih naučnih problema je isnpirisana njegovim člnakom Ten unsolved misteries objavljenim u časopisu Scientific American u novembru 2011.

Vođen idejom da građani Srbije imaju pravo na znanje, pod parolom „Glasaj za nauku“, posetioci Festivala nauke će na ovoj postavci imati priliku da izaberu jednu naučnu oblast na koju će tokom 2013. godine Centar za promociju nauke posebno obratiti pažnju u okviru svojih programa. Glasanje za naučnu temu će se nastaviti i nakon Festivala na adresi www.glasamzanauku.cpn.rs, a izložba o deset otvorenih pitanja će od 15. decembra biti postavljena u Galeriji Nauke i tehnike SANU.

Festival nauke traje od 29. novembra do 2. decembra i odigrava se na četiri lokacije: bivša robna kuća „Kluz“, Studentski kulturni centar, Galerija Narodne banke Srbije i Teatar „Bojan Stupica“. Specijalna gošća ovogodišnjeg Festivala je astronautkinja Marša Ivins, veteranka pet misija NASA-e, koja je provela 1.300 sati u svemiru. Na Festvialu će takođe biti više od 40 gostiju iz inostranstva i 450 mladih naučnika iz 36 domaćih naučno-obrazovnih institucija.

Osim što na Festivalu nauke učestvuje kao izlagač, Centar za promociju nauke je i finansijski prokovitelj festivala. Naime, Festival nauke je jedan od 88 projekata promocije koje je Centar kroz Javni poziv finansijski podržao u 2012. U okviru ovog poziva Centar je upravo najveća sredstva u iznosu od 2 miliona dinara izdvojio za Festival nauke.

Interaktivna izložba ”Deset otvorenih pitanja savremene nauke”

Centar će na Festivalu nauke postaviti izložbu koja će na atraktivan način predstaviti sledeće probleme:

1. Od čega je nastao život? (BIOLOGIJA)

2. Kolika je masa sveta koji ne vidimo? (FIZIKA)

3. Kako okruženje utiče na gene? (GENETIKA)

4. Kako mozak misli? (NEURONAUKE)

5. Koliko ima hemijskih elemenata? (HEMIJA)

6. Šta još možemo napraviti od ugljenika? (NANONAUKE)

7. Kako da iskoristimo solarnu energiju? (MATERIJALI)

8. Koji je najbolji način da proizvodimo biogoriva? (ENERGETIKA)

9. Kako produžiti život? (MEDICINA)

10. Kako da neprekidno pratimo hemiju ljudskog tela? (BIOHEMIJA)

Istražite više na http://www.elementarium.cpn.rs/otvorena-pitanjavate

One thought on “Deset otvorenih pitanja nauke

  1. Aca

    Додао бих још једно питање под темом Парадокс: како угљендиоксид утиче на стварање ефекта стаклене баште на Земљи, када је тежи од ваздуха и остаје при тлу где га биљке користе и стварају кисеоник?

Leave a Reply