Tehno - Nauka

Detektor koji raspoznaje laž po glasu

Naučnici Nižegorodskog lingvističkog univerziteta (NGLU) izumeli su detektor laži nove generacije. Glavna novina ovog sistema sastoji se u tome što čovek može i da ne sluti da je priključen na nekakav detektor.


„Osnovna odlika aparata je u tome što on nema fizički kontakt sa klijentom i radi isključivo na fonetskom principu“, objašnjava Vladimir Savčenko, šef katedre za matematiku i informatiku NGLU. „Klasičan detektor laži podrazumeva postavljanje senzora na telo klijenta. To je procedura koja sama po sebi iritira čoveka. Treba, dakle, uzimati u obzir da je to za klijenta stres, što znači da rezultat može biti pogrešan. Našem aparatu nije potreban kontakt sa klijentom, potrebni su samo računar i mikrofon.“

Kompjuterski program snima govor i odmah izbacuje na monitor dijagram po kome stručnjak vidi da li sabesednik ima samopouzdanje. Odgovarajuće kombinacije parametara na dijagramu znače da je ispitanik miran ili da se nervira. Sagovornik možda ni rečju ni gestom neće pokazati svoju uznemirenost, ali program hvata i najmanje promene u glasu.

Za ovaj izum pre svega treba da budu zainteresovane specijalne službe. Na primer, pomoću njega mogu da provere blefiraju li „telefonski teroristi“, ili su zaista spremni da dignu taoce u vazduh. Očekuje se da će aparatura privući i pažnju bankara. Danas finansijske institucije troše i vreme i novac na proveru kreditne reputacije klijenata, ali prevaranti stalno iznalaze nove načine da prikriju skandaloznu reputaciju i podignu milionske kredite. Međutim, ako razgovor snima nižegorodski program, prevara će brže biti otkrivena.

„Sad pripremamo verziju programa za mobilne telefone“, kaže Dmitrij Akatjev, profesor katedre za matematiku i informatiku NGLU. „Danas se često koristi sistem prevare putem telefona. Na primer, prevaranti pozovu čoveka na telefon i kažu, recimo, da mu je sin napravio saobraćajni prekršaj za koji se oduzima dozvola, ali da problem može da se reši ‘gotovinski’. Program signalizira da je vaš sagovornik preterano uzbuđen i ne može da savlada emocije. Tako nećete postati žrtva prevare.“

Leave a Reply