Tehno - Nauka

Discovery završio svoju poslednju svemirsku misiju

Američki svemirski raketoplan Discovery sleteo je u Svemirskom centru Kennedy, na Floridi, uspešno okončavši svoje posljdnje putovanje u svemir. Trinaestodnevni put bio je 39. misija ove letelice, u kojoj je, između ostalog, na Međunarodnu svemirsku stanicu dopremljen humanoidni robot, te novi spoljni rezervoar za stanicu. Dicovery je najstariji NASA-in raketoplan, sa najviše obavljenih misija.

Očekuje se da će Discovery biti izložen u Nacionalnom muzeju aeronautike i svemirskih istraživanja Institucije Smithsonian, u Washingtonu, ili u znatno većem aneksu istog muzeja pored glavnog grada, gde je već izložen raketoplan Enterprise.

Raketoplan Discovery je prvi iz NASA-ine aktivne flote raketoplana koji se povlači iz uporabe. Enterprise nikad nije ni bio korišćen u svemirskim misijama, nego samo za testiranja, a dva sraketoplana su stradala u nesrećama. U januaru 1986., Challenger je eksplodirao 73 sekunde nakon poletanja, pri čemu je poginulo svih sedmoro astronauta u letelici. Među njima je bila i Christa McAuliffe, prva učiteljica poslana u svemirsku misiju.

U februaru 2003., sedmoro astronauta je poginulo kad se raketoplan Columbia raspao po povratku u atmosferu.

 

Leave a Reply