Relax · Tehno - Nauka · Web vodič

Dizajn za nas ostale

Jedna online izložba inovacija u dizajnu pomaže u poboljšanju kvaliteta življenja u zemljama u razvoju. Uz onaj dizajn koji nam je najpoznatiji – recimo, moda i arhitektura – postoji i industrijski dizajn: oblikovanje i funkcionalnost proizvoda. Većina dizajn rešenja kreirana je sa mislima na deset posto najbogatijih ljudi u svetu. Web sajt koji predstavljamo ima za temu: dizajn za onih preostalih 90 posto, pa se i zove Design for the Other 90%.

Dizajni koji su pokazani na ovoj izložbi u stvari se bave elementima vezanim uz samu srž siromaštva: bolja dostupnost obrazovanja, bolji pristup vodi, prevozu, zdravstvenoj zaštiti, hrani …Čitav niz ovih rešenja proizlazi iz tehnologija koje su bile razvijene za onih deset posto bogatih.” kaže Cynthia Smith, kustos Nacionalnog muzeja dizajna Cooper-Hewitt, u New Yorku, i kreatorka prošlogodišnje izložbe muzeja o takvim inovativnim rešenjima, koja se sada nalazi i na Internetu, na adresi http://other90.cooperhewitt.org.

Taj websajt se fokusira na više od trideset proizvoda dizajniranih specijalno za potrebe najsiromašnijih u svetu. Među prikazanim su proizvodima filteri za vodu koji sprečavaju obolevanja od raznih bolesti, bicikli koji imaju prostor za prevoz tereta, te hladnjak koji koristi lokalno proizvedenu grnčariju i hladi isparivanjem, a ne na električnu struju.

“Paradajz koji se pre držao samo tri dana, sada traje i do tri nedelje. To je stvarno velika razlika u životima ljudi. Žene i devojke obično imaju zadatak odnošenja povrća i voća na pijacu, a sa boljim trajanjem paradajz oslobađa im nešto dodatnog slobodnog vremena, recimo za obrazovanje kojim se mogu izvući iz siromaštva,” kaže Cynthia Smith.

Među proizvodima prikazanim na websajtu Dizajn za preostalih 90 posto je i
OLPC, prefabrikovano sklonište za hitna stanja. Tu su i druga maštovita tehnološka rešenja, kaže Cynthia Smith. “Recimo, Kinkajou prenosna biblioteka i projektor, gde su dizajneri koristili solarnu energiju i LED lampe i povezali je sa tehnologijom mikrofilma, zastarelom na Zapadu, ali vrlo praktičnom u najsiromašnijim zemljama.”

U proizvode dizajnirane za ostalih 90 posto spada i slavni zeleni prenosni kompjuter, One Laptop Per Child. Taj otporni prenosni kompjuter, čija se baterija napaja solarnom energijom ili okretanjem ručice, dizajniran je da se prodaje za 100 dolara po komadu. Premda je konačna cena veća, on se probija kao obrazovno pomagalo u školama u zemljama u razvoju.

Većina, ako ne i svi proizvodi koji su prikazani na websajtu Dizajn za ostalih 90 posto, već se koriste širom sveta, malo-pomalo poboljšavajući živote porodica u siromašnim zemljama.

Leave a Reply