Tehno - Nauka

Do kraja juna strategija za nauku i tehnološki razvoj

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas da će do kraja juna biti završena strategija za nauku i tehnološki razvoj, koja će kvantitativno izraziti u kom pravcu je potrebno razvijati Srbiju u tim oblastima.

Đelić je otvarajući “Nacionalni Tempus informacioni dan” na Mašinskom fakultetu u Beogradu rekao da se mora kvantitativno izraziti u kom pravcu je potrebno razvijati Srbiju u domenu nauke i tehnologije, ali ne tako što će se nekome zabraniti da studira ono što mu se sviđa već tako što će se napraviti dodatni podsticaji za one koji se opredele za smernice koje su određene kao nacionalni prioriteti.

On je naveo da je krajem 2007. godine u Srbiji bila nepopunjena 21.000 radnih mesta za fakultetski obrazovane ljude i da je istovremeno posao tražila 31.000 visokoobrazovanih, što pokazuje problem u radu i proizvodnji kadrova potrebnih na tržištu rada.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj istakao je da je ekonomija znanja jedini način da Srbija u ovom veku postane prvo srednjerazvijena, a zatim i razvijena zemlja.

Đelić je podsetio na to da su Tempus programi u Srbiji, kojima se visoko obrazovanje usaglašava sa standardima EU, u 2007. i 2008. godini finansirani iz pretpristupne pomoći EU sa po 7 miliona evra.

Prema njegovim rečima, od 2000. godine iz evropskog budžeta za Bolonjski i Lisabonski proces u Srbiji je u 101 projekat uloženo 26 miliona evra.

On je konstatovao da u prvom konkursu za četvrti Tempus program kandidati iz Srbije imaju više uspeha od drugih, budući da učestvuju u 17 od 76 programa, što je procenat uspešnosti od približno 25 odsto, dok je prosek 14 odsto.

Đelić je dodao da je u saradnji s Ministarstvom prosvete i univerzitetima pokrenut projekat doktorskih studija u okviru kojeg će od septembra te studije u Srbiji biti finansirane sa 260 miliona dinara.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je delatnost visokog obrazovanja u Srbiji sastavni deo međunarodnog, a posebno evropskog naučnog prostora.

On je istakao da su reforme obrazovanja prioritet Ministarstva prosvete i podsetio na to da se Srbija obavezala na koordinisanje svoje politike u oblasti obrazovanja kako bi se do 2010. godine uspostavila evropska zona visokog obrazovanja.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras naveo je da se EU pripremila za to da pomogne Srbiji da prebrodi probleme nametnute svetskom ekonomskom krizom.

Trudićemo se da i ubuduće adekvatan deo pomoći bude usmeren na obrazovanje kao najvažniji preduslov za razvijanje ljudskih resursa, a samim tim i ekonomsko jačanje Srbije, rekao je Ljoveras i istakao i da će ove godine biti dobrih vesti o liberalizaciji viznog režima Srbije.

Današnjem skupu, čiji je cilj promocija konkursa za projekat u okviru nove četvrte faze Tempus programa, prisustvovali su i diplomatski predstavnici iz inostranstva i predstavnici Beogradskog univerziteta.

Leave a Reply