Tehno - Nauka

Dva asteroida proletela pored Zemlje

U noći između srede i četvrtka su istovremeno dva asteroida, veličine Čeljabinskog meteorita, proletela pored Zemlje. Još jedan, nešto manji, se očekuje u četvrtak veče. Oni koji su uznemireni mogućnošću ponavljanja čeljabinskih događaja, naučnici smiruju: ništa strašno se neće dogoditi, asteroid će proći na bezbednoj udaljenosti.

Veličina prvog asteroida je oko 30 metara. Maksimalno približavanje Zemlji je bilo na 340 hiljada kilometara, a to je kao poluprečnik orbite Meseca.

asteroidi

 

U slučaju napada na Zemlju nebesko telo bi napravilo puno problema. Za naučnike čak i ovako daleki od Zemlje prolasci asteroida imaju praktično značenje: može se proveriti aparatura. I ne samo ona.

Evo šta kaže profesor MGU Vladimir Lipunov:
„Bilo koji asteroid, koji se približava Zemlji, makar i na rastojanju do Meseca, su potencijalno opasni. Postoji mogućnost da se on u budućnosti sudari sa Zemljom. To će nam, takođe, pomoći da utanačimo strategiju buduće izgradnje sistema antiasteroidne opasnosti. Ja rukovodim projektom MASTER. To je robotizovana mreža teleskopa, koja se proteže po Rusiji od Blagovešćenska do Kislovodska. Ovaj asteroid smo još juče počeli da snimamo. Zašto? On liči na Čeljabinski. Nas je interesovalo da li možemo da ga vidimo. Da li je bilo moguće videti Čeljabinski asteroid na udaljenosti dalje od Meseca? Ispostavilo se da jeste. Ovaj smo snimili, jako dobro se vidi, izmerili smo njegove koordinate“.

Mreža MASTER – to je osam teleskopa od 40 cm, koji prenose podatke i njima se upravlja putem interneta. Kada primi komandu, teleskop na drugom kraju Rusije se samostalno navodi na zadatu tačku na nebu. Mreža od samog početka nije bila predviđena za formiranje sistema protivasteroidne opasnosti, objašnjava Vladimir Lipunov:

„Naša mreža manjih teleskopa je predviđena za fundamentalna istraživanja. Za zadatke protivasteroidne opasnosti je potreban prilično veliki teleskop. Ako želite da upozorite stanovništvo 24 sata unapred, onda je dovoljan i sistem MASTER. Ali, bolje je upozoriti nekoliko dana ranije. A, za to je potreban metarski teleskop“.

Metarski teleskop su već napravili naučnici MGU i proizvodiće ga ruska kompanija. A, uz pomoć mreže MASTER su jesenas otkrivena dva asteroida od 150 i 200 metara, koje Amerikanci, na primer, nisu primetili. Ruskim naučnicima je pomogao odličan softver. Pomoću asteroida su još jedanput provereni instrumenti i programi.
MASTER ima konkurenta – međunarodna mreža ISON (International Scientific Optical Network), koja se sastoji od 30 teleskopa u 10 zemalja, a kojom se upravlja iz Instituta primenjene matematike „Keldiš“ RAN.

Teleskopi su, takođe, od 40 cm i zato, kao i MASTER, nisu adekvatni za rano otkrivanje asteroida. Svi zemaljski sistemi asteroidnog upozoravanja imaju nedostatke, kaže naučni saradnik Instituta za astronomiju RAN Aleksandar Bagrov:

„Svake godine pored Zemlje proleti najmanje 40 hiljada tela veličine od tri do trista metara. Oni se pojavljuju blizu i njihova brzina je toliko velika da naša tehnika za praćenje ne uspeva da ih primeti na vreme. Celokupna zemaljska aparatura jako zavisi od vremenskih uslova. Ona danju, u principu, ne radi, a noću – samo ako dozvoljava oblačnost“.

Adekvatan sistem za asteroidno upozoravanje će se pojaviti kada savršeni kopneni teleskopi budu dopunjeni orbitalnim instrumentima. To se može dogoditi u nekoliko narednih godina. Prema proračunu naučnika, teleskop bi trebao dase nalazi bliže Suncu, kako bi se lakše pratili asteroidi. Optimalna orbita, po kojoj bi trebalo da lete takvi teleskopi, bi trebala da se podudara sa orbitom Venere

Leave a Reply