Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Dva nova velika solarna postrojenja u Italiji

Siemens Power Transmission and Distribution (PTD) ugradio je i potpuno opremio dva solarna sistema u Italiji. Jedno postrojenje nalazi se u elektrani koja struju proizvodi iz biomase u Južnoj Italiji, dok je drugo smešteno na fasadu fabrike za reciklažu otpada u Lombardiji. Opremu je od Siemensa naručila firma Ecoseto, deo Grupe Actelios iz Milana, čiji je jedan od segmenata poslovanja upravo proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Siemens je instalirao i povezao postrojenja po sistemu ključ u ruke, i biće odgovoran i za njihov servis i održavanje.

Prvo solarno postrojenje u južnoj Italiji je veličine jednog i po fudbalskog igrališta. Eksperti za solarnu energiju Siemensove grupacije PTD postavili su solarni sistem na čeličnu konstrukciju (12x150metara), pričvršćenu za fasadu elektrane koja proizvodi energiju iz biomase u mestu Rende u južnoj Italiji.

Sistem je opremljen monokristalnim solarnim kolektorima koje je proizvela kompanija Sharp, iz kojih se akumulirana energija prenosi u baterije. Ukupno 5.500 solarnih kolektora, svaki sa izlaznom snagom od 180Wp, generiše ukupno 1.4GWh električne energije. Energija ulazi u italijanski energetski sistem kroz transformatore od 1000kVA, gasne prekidače i neophodne transformatorske uređaje. Sistem obezbeđuje dovoljno ekološke energije za snabdevanje 450 domaćinstava.

Drugo solarno rešenje, postavljeno na fasadu, ima maksimalnu snagu od 70kWp. Siemens je 30 i 40 metara visoke fasade fabrike za reciklažu, koja pripada Grupi Actelios u gradu Treco u Lombardiji, okružio solarnim kolektorima i sistemom za proizvodnju struje, koji je povezao sa italijanskim elektroenergetskim sistemom. Ovo je prvi solarni sistem u Italiji koji je uklopljen u fasadu neke zgrade.

Leave a Reply