ESA satellite Swarm
Tehno - Nauka

Električna energija iz svemira

Rusija može da se nađe na čelu međunarodnog tržišta kosmičke električne energije. Ono će se pojaviti kada u orbiti proradi mnoštvo centrala. Svaka će predstavljati gigantsku solarnu bateriju koja prenosi energiju na Zemlju u vidu laserskog ili mikrotalasnog zraka. Ruski stručnjaci su smislili kako da maksimalno pojeftine izgradnju takvih centrala i njihovo slanje u kosmos.

Umesto platformi težine do desetina hiljada tona, kao kod Japanaca ili Amerikanaca, predložena je konstrukcija od tanke folije sa bipkim solarnim panelima, debljine svega 12 mikrona. Čitavo ovo gigantsko platno pred start se smešta u relativno malu kapsulu, a u kosmosu se širi u površinu i zadržava formu zahvaljujući laganoj rotaciji. U Rusiji su napravljene jedinstvene tehnologije širenja konstrukcija od folija, a takođe još jedna neophodna komponenta za solarnu kosmičku centralu – savremeni vlaknasti laseri. Razradom ovakve centrale sada se bavi glavna naučna ustanova Roskosmosa – Centrlani Naučno-istraživački institut za mašinogradnju (CNIImaš).

roskosmos

Glas Rusije razgovarao je sa njegovim glavnim naučnim saradnikom Vitalijem Meljnikovom. Svojevremeno on je odbranio doktorsku disertaciju za eksperiment Znamja-2. To je 20-metarsko solarno ogledalo od tanke folije, koje je posada orbitalne stanice Mir pustila u otvoreni kosmos. Ogledalo se okretalo i održavalo forumu zahvaljujući centripetalnoj sili.

U koje vreme otprilike može da bude realizovan vaš projekat solarne kosmičke centrale?

Amerikanci obećavaju da će lansirati centralu do 2016. godine, Japanci do 2025. godine. Ali Japancima se desila katastrofa na nuklearnoj centrali Fukušima, i mišljenje javnosti i vlade će dovesti do pomeranja rokova. Verovatno negde između 2016. i 2035. stranci će napraviti takve centrale. Kod nas je još rano da se navedu rokovi.

Da li dati ruski projekat treba da bude uključen u Federalni kosmički program?

Naš konzervativizam dovodi do toga da se ovi programi za sada ne razmatraju. Mada se razmatraju na nivou Državne dume gde postoji komitet za energetiku. Ova pitanje ses postavljaju javnosti, ali za sada nema potrebnog interesovanja za njih.

Ako centrala bude izgledala kao tanka folija, kako će se na njoj pričvrstiti velika količina svetlosnih odova, kako će seoni držati?

Svetolosni vodovi koji postoje kod nas rusko su dostignuće. Industrija Rusije daje 85% svetske proizvodnje. Imamo prvenstvo u takvoj novoj tehnologiji. Naše vlakno prečnika 200 mikrona, debelo kao britva, prenosi 50 kilovata energije. Zar to nije superprovodljivost! Tri puta veća neko bakrom. I takav kabl kao vlas kose ide kroz čitavu centralu. On lako može da se zalepi za foliju.

Šta vi mislite, kad može da se organizuje lansiranje probnog demonstracionog projekta centrale površine nekoliko hiljada kvadratnih metara – nije li to previše skupo?

Pilot varijanta može da se napravi do 2015-17. godine.

Od koga to zavisi, od Roskosmosa?

To zavisi od volje vlade. Biće potrebno ne baš previše novca. Izračunali smo da će probna varijanta koštati 15 milijardi rubalja. Radi poređenja: dimnjak termocentrale iz koje ide dim takođe košta 15 milijardi rubalja. A mi ćemo napraviti veličanstvenu razradu za naredni milenijum.

One thought on “Električna energija iz svemira

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Problem bezicnog prenosa energije nije nov. Sa njim su se bavila bavili mnogi naucnici, ukljucujuci i Nikolu Teslu. Prakticnog resenja jos nema.

    Beli dokument Medjunarodne unije za radio nauku (URSI) o sistemima satelitskih solarnih elektrana (http://www.ursi.org/files/whitepapers/wpsps-reportmin.pdf) sadrzi detaljne odgovore na predmetna pitanja.

Leave a Reply