Tehno - Nauka

Električna energija iz vazduha naelektrisanog statičkim elektricitetom

Ruski naučnici razradili su novi način dobijanja stalne električne energije iz vazduha naelektrisanog statičkim elektricitetom. Ugledni uzorak uređaja napravljen je i sada se ispituje u jednoj od laboratorija moskovskog Instituta za elektrifikaciju poljoprivrede.

Sa statičkim elektricitetom čovek se susreće svakog dana. Naelektrisana četka ili odeća, iznenadna varnica prilikom dodira sa metalnim predmetom – to su svakodnevne primeri za ovu prirodnu pojavu. Ruski naučnici su smislili kako da izvuku iz nje korist. Šef laboratorija Instituta za poljoprivredu Leonid Juferev uvren je: saradnicima instituta je pošlo za rukom da naprave efikasan uređaj koji pretvara eltkrostatičko punjenje u stalnu struju:

To da je atmosfera naelektrisana znalo se još pre više od 200 godina. I sva istraživanja su bila sprovedena takođe vrlo davno, pre više od sto godina. Sada predlažemo skidanje elektriciteta iz atmosfere, zato što se time mnogi bave, razrade postoje. Mi se bavimo uređajima koji će transformisati onaj elektricitet koji je skinut. U našim razradama elektricitet iz atmosfere se transformiše pomoću tehnologije Tesle u običan napon stalne struje niskog napona, tačnije standardni za primenu u domaćinstvu ili u neke industrijske svrhe.

Laboratorijski uređaj je kompaktan i radi u paru sa jonizatorom – lusterom Čiževskog koji se koristi za stvaranje neophodnog statičkog polja. Zatim se statički elektricitet sakuplja oduzimačem struje i prenosi se u eksperimentalni transformator, govori Leonid Juferev.

Uređaj snage 50 vati ima veličine otprilike 20 puta 20 puta 10 centimetara, tačnije on je sasvim mali. Težina je oko kilogram. Veličina uređaja je vezana za njegovu snagu. Ako se napravi snažniji, on će biti velikih dimenzija.

Po rečima Leonida Jufereva, perspektive primene novog načina napajanja biće korisne u teško dostupnim regionima, gde nije svrsishodno sprovoditi običnu mrežu, a vazduh je jako naelektrisan statičkih elektricitetom. Na primer, u planinskim regionima ili na Južnom polu. Eksperti smatraju da će to biti najjeftiniji način da se dobije energija na sličnim mestima. Tako se, na primer, mogu napajti radijski predajnici.

Takođe slične inovacije će pomoći u svakodnevnom životu. Sada se u institutu orpobava novi beskontaktni mehanizam predaje energije preko elektromagnetnog polja. Naučnici se nadaju da će u skorijoj budućnosti domaći elektronski uređaji – mobilni telefoni ili kompjuteri, moći da se napajaju bez uobičajenog kabla ili utičnice. Dovoljno je smestiti uređaj u zonu napajanja. A kašikari na skladištima neće morati da koriste baterije. Oni će skidati struju neophodnu za kretanje sa jednog električnog provodnika postavljenog ispod poda (jednoprovodnički energetski sitem Tesla). Vrše se ogledi i na stvaranju takozvanih elektrificiranih puteva kojima će se elektromobili kretati u režimu trolejbusa, ali bez trole. Pod asfaltom će jednostavno biti smešten provodnik, a ispod automobila specijalni prijemnik koji će loviti elektromagnetska kolebanja. Strane kompanije su se već zainteresovale za novi vid elektrotransporta.

Leave a Reply