Tehno - Nauka

Energetska efikasnost sa kuća-na-klik sistemom

Inženjerska komora Srbije i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a u saradnji sa Nemačkim društvom za međunarodnu saradnju “Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit” (GIZ), organizovala je predavanje na temu “Energetska efikasnost – Kuća-na-klik” u Beogradu, u prostorijama Inženjerske komore Srbije, na kome je kompanija Vucomm predstavila Home Automation rešenje čiji se koncept zasniva na “Wireless tehnologiji” kontrole kućnih električnih uređaja.

U punoj sali Inženjerske komore Srbije, direktor kompanije Vucomm Nikola Vučković u uvodnoj reči predstavio dvadesetogodišnji rad kompanije Vucomm gde je istakao iskustvo kompanije u projektovanju LAN I WAN mreža upotrebom najnovije komunikacione opreme.
U nastavku izlaganja, Nikola Vučković je predstavio novi sistem za bežićnu kontrolu električnih uređaja pod nazivom “ Kućanaklik” koju je Vucomm od skora uvrstio u svoju ponudu. U pitanju je skalabilno rešenje namenjeno kako kućnim tako i poslovnim korisnicima čiji se koncept zasniva na bežićnoj kontroli električnih uređaj koriteći već postojeću električnu instalaciju. U izlaganju je istaknut sve uočljiviji trend podizanja ekološke svesti, posebno u domenu energetske efikasnosti, gde se nameću neka nova pravila u poslovanju, ali i svakodnevnom životu svih nas. Važna strategija energetske efikasnosti kada je električna energija u pitanju jeste pravilno upravljanje radom električnih uređaja, jer koliko je važno napraviti uređaje koji malo troše, još je važnije obezbediti da oni budu uključeni samo onda kada je to zaista potrebno. Koliko puta se samo dogodi da zaboravimo uključeno svetlo, ili da u hladnim danima namerno ostavimo uključeno grejanje kada napuštamo kuću, da bi nam bilo toplo kad se vratimo.

Nakon tridesetominutne pauze i prigodnog koktela, usledio je demonstracioni deo gde su i sami učesnici mogli da učestvuju, kontrolišući uređaje koji su za tu priliku bili instalirani na demonstracionom panelu. Posetioci su mogli da se uvere u jednostavnost instalacije samog Kućanaklik sistema gde se akcenat stavlja na korišćenje već postojeće električne instalacije jer je rešenje osmišljeno tako da ne zahteva nikakve radove u kući – pošto sve pojedinačne komponente sistema međusobno komuniciraju bežično, nema potrebe za razvlačenjem kablova i povezivanjem.

Nakon demonstracije bežične kontrole uređaja preko računara, intereneta I SMS-a, usledila su pitanja posetilaca koje su se odnosile između ostalog i na Mobotix IP video nadzor jer je najveću pažnju izazvalo Vucomm-ovo rešenje integracije Home Automation sistama sa Mobotix IP video interfonom pod nazivom Firmanaklik video interfon. Ovo rešenje je namenjeno vlasnicima stambenih ili poslovnih objekata koji osim Home Automation sistema žele i IP Video Interfon poslednje generacije sa integrisanom HiRes hemisfernom kamerom i funkcijom sistema za kontrolu pristupa.
Nakon praktičnog dela i davanje odgovora na pitanja posetilaca, predavanje je završeno u popodnevnim časovima. Veliko interesovanje koje je izazvao Kućanaklik sistem među prisutnima, obećava da će ovakva predavanja postatio tradicionalna I da će se sa još većim uspehom održavati I narednih godina.

Leave a Reply