Tehno - Nauka

Energijom vetra do jeftine električne energije

Uskoro će u južnom Banatu proraditi vetrenjače, a nešto kasnije i male elektrane na rekama u pokrajini, rekao je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić na promociji Programa ostvarivanja strategije razvoja energetike Republike Srbije i AP Vojvodine, koja je 8. decembra, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, održana u Skupštini AP Vojvodine.

Ministar rudarstva i energetike prof. Dr Petar Škundrić je istakao da je za Vojvodinu posebno važan potencijal biomase, koji u ukupnom iznosu obnoviljvih izvora energije učestvuje sa preko 63 procenta, nakon čega slede solarna, energija vetra, malih hidroelektrana i geotermalna energija, za koju u Vojvodini ima puno mogućnosti, jer njen potencijal iznosi 4,3 milona tona ekvivalentu nafte.

On je podsetio da je Srbija nedavno usvojila feed in tarife, odnosno podsticajne mere za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Resorni ministar je tom prilikom pozvao investitore da počnu da ulažu u obnovljive izvore energije, objasnivši da usvajanje uredbe o merama podsticaja za proizvodnju struje korišćenjem obnovljivih izvora energije predstavlja prvi korak u intenziviranju ulaganja u tu oblast.

Predsednik Izvršnog veća APV dr Bojan Pajtić je istakao da je Vojvodina bogata alternativnim izvorima energije, da postoji oko 70 izvora termalnih voda, od kojih se svega desetak koriste, da nam predstoji otvaranje malih i srednjih hidrocentrala, kao i da postoje nastojanja da se bolje energija vetra, iskoriste sunčeva energija i biomasa.

Leave a Reply