Tehno - Nauka

EPS u Noći muzeja u Muzeju nauke i tehnike

Elektroprivreda Srbije poziva zainteresovane da u subotu 19. maja, u 19 časova, u okviru devete po redu „Noći muzeja“ posetite Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51, i upoznate sa sa počecima elektrifikacije u Srbiji.

Elektroprivreda Srbije, kao društveno odgovorna kompanija, već nekoliko godina pomaže Muzej nauke i tehnike i podržava nastojanje da se naša kulturna baština sačuva i predstavi na razumljiv način. Veliki broj predmeta u ovom muzeju potiče iz EPS-ovih hidro i termo elektrana, distribucija i sa kopova uglja.

Zgrada u kojoj se danas nalazi Muzej nauke i tehnike, sama po sebi predstavlja naučnu i tehničku baštinu Srbije jer se nalazi na mestu gde je nekada bila prva javna elektrana u Srbiji – takozvana termoelektrana na Dorćolu. Ova električna centrala počela je sa radom 06. oktobra 1893. godine, te taj dan predstavlja početak elektrifikacije Srbije i slavi se kao Dan elektroprivrede. EPS-ovo privredno društvo „Elektrodistribucija Beograd“, pre nekoliko godina, ustupilo je muzeju ovu zgradu.

Leave a Reply