Tehno - Nauka

Evropa preplavljena jefitnim kineskim solarnim ćelijama

Industrijskom sektoru koji se bavi korišćenjem sunčeve energije dugo je vremena sjalo sunce. To se promenilo: Evropu su preplavili solarne ćelije iz Kine, tako da su se evropski proizvođači požalili Evropskoj komisiji.
Q-Cells, Sovello, Solon… Ovi nemački proizvođači solarnih ćelija su proteklih meseci već morali da proglase stečaj, ali i mnogi drugi se svaki dan pitaju, koliko dugo će još izdržati pre nego što ne učine isto. Još pre par godina su svi ostvarivali lepu dobit i izgledalo je kako narudžbinama nema kraja. Ali odnedavno su se pojavile ćelije iz Kine koje su mnogo jeftinije od nemačkih.

“Tržišna utakmica je potpuno poremećena, mi imamo posla sa poplavom kineskih solarnih ćelija koji se nude ispod proizvodne cene. Evropski proizvođači koji žele pošteno da posluju imaju malo šansi”, tvrdi Milan Ničke iz nemačkog solarnog koncerna Solarworld.
On je ujedno i portparol inicijative EU ProSun koja je uputila žalbu Briselu. Prema procenama, 80 odsto solarnih ćelija u Nemačkoj su kineskog porekla. A nemački proizvođači moraju da se bore sa prevelikim proizvodnim kapacitetima, sve nižim cenama i sve skromnijim subvencijama za korišćenje sunčeve energije.

“Mislim da je tužba opravdana jer kineski proizvođači mogu ponuditi svoje ćelije ispod proizvodne cene, zahvaljujući posebnom statusu koji im daje kineska vlada. Tržišna utakmica je dobra, ali takva utakmica se mora održavati u poštenim okolnostima – a to se trenutno ne događa”, smatra Klaudia Kemfer iz nemačkog Instituta za ekonomska istraživanja.

Ni u Evropi se ne slažu svi sa žalopojkama ovdašnjih proizvođača solarnih ćelija. Jedan od njih je i Ejke Veber sa instituta Fraunhofer za solarne energetske sisteme. “Zaista ima solarnih ćelija koji se kod nas u Evropi, prodaju ispod proizvodne cene. Ali nije sasvim jasno, može li se zaista reći da se radi o ciljanom dampingu cena, odnosno da su te ćelije proizvedene samo kako bi bili prodate ispod cene i kako bi uništili nemačke i evropske proizvođače”, tvrdi ovaj stručnjak.

Razlog je jednostavan: u svetu se proizvede daleko više solarnih ćelija nego što se na kraju proda. Prema nekim procenama, godišnje se proizvede ćelija za proizvodnju 60 gigavata električne energije, ali se ugrađuje za samo 30 gigavata. “Na čitavom svetu postoji višak proizvodnje. To onda znači da kompanije koje imaju problema sa plaćanjem svojih računa onda prodaju svoje module čak i ako je njihova proizvodnja bila skuplja od prodajne cene”, objašnjava Veber. (izvor:DW)

Leave a Reply