Tehno - Nauka

Evropski đački parlament bavi se temom “Budućnost našeg grada”

Centar za promociju nauke organizuje Evropski đački parlament na kome će 100 srednjoškolaca iz Srbije, od 8. do 10. novembra 2013, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije debatovati o budućnosti svog grada

Pokrenut od strane organizacije Wissenschaft im Dialog iz Berlina, projekat „Evropski đački parlament” ima za cilj jačanje dijaloga između učenika uzrasta 16 do 19 godina i naučnih istraživača u Evropi.

cpn

Centar za promociju nauke je nosilac ovog projekta u Srbiji. Projekat se realizuje uz podršku Doma Narodne skupštine, a finansira ga Fondacija „Robert Boš“ (Robert Bosch Foundation).

U periodu od tri dana, učenici iz Srbije će se upoznati sa parlamentarnim procesima odlučivanja kroz simulaciju rada skupštine. Baviće se različitim aspektima teme „Budućnost našeg grada” i pripremiće finalnu parlamentarnu debatu na osnovu stručnih rasprava, radeći u grupama.

Kroz radne grupe i u radu sa naučnicima, đaci će diskutovati o najnovijim pitanjima na temu „Budućnost našeg grada“ i voditi parlamentarnu debatu.

Oko 2000 učenika iz cele Evrope učestvovaće u 20 nacionalnih parlamenata. Sto odabranih će imati priliku da učestvuje na završnom Evropskom đačkom parlamentu, koji će se održati tokom konferencije Evropskog naučnog foruma (Euroscience Open Forum Conference) u Kopenhagenu 2014.

Leave a Reply