Tehno - Nauka

Festival nauke ove godine dan duže

Šesti međunarodni Festival nauke, najveći događaj za promociju nauke u jugoistočnoj Evropi, ove godine će trajajati jedan dan duže – ukupno četiri dana, i počeće u četvrtak 29. novembra, a završiće se 2. decembra. Biće održan pod sloganom “NEMA TEORIJE”, a ovogodišnji zaštitini simbol, razigrani mozak, spreman je da “istrenira vijuge” svih radoznalih posetilaca.

Festival nauke biće održan na četiri lokacije u centru Beograda: u bivšoj Robnoj kući “Kluz”, Studentskom kulturnom centru, galeriji Narodne banke Srbije i na sceni teatra Bojan Stupica. Spajanjem ove četiri lokacije, koje su u neposrednoj blizini, Beograd i ove zime dobija jedinstvenu ”festivalsku četvrt”. “Nauka bez prestanka”, “Naučno-fantastična-bina”, “Daje se na znanje”, “Eksperitinejdžeri zona” i “Naučne igraonice” su nazivi programskih celina koje će posetiocima predstaviti 450 mladih naučnika iz 36 domaćih naučno-obrazovnih institucija ali i više od 40 gostiju iz inostranstva – Francuske, SAD, Švedske, Velike Britanije, Mađarske. Specijalna gošća ovogodišnjeg Festivala biće astronautkinja Marša Ivins, veteranka pet misija NASA-e, koja je provela 1.300 sati u svemiru, a zbog velikog interesovanja publike, fizički i laser šou Univerziteta Lund iz Švedske, imaće 16 nastupa tokom četiri festivalska dana u prostoru teatra “Bojan Stupica”.

Prošle godine manifestaciju je posetilo više od 9.000 učenika iz oko 180 predškolskih i školskih ustanova Srbije, stoga je Festival nauke pripremio posebne pogodnosti za organizovane školske posete, kojima su namenjeni raznovrsni programi u četvrtak i petak. U velikom broju radionica i naučnih postavki nude se sadržaji prilagođeni predškolskom uzrastu ali i deci osnovih i srednjih škola.

Leave a Reply