Tehno - Nauka

Festival nauke u Novom Sadu 7. i 8. maja

Treći Festival nauke “Oči u oči sa naukom” biće održan 7. i 8. maja na više lokacija u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu, saopštili su danas organizatori. Osim fakulteta i istraživačko-razvojnih instituta u sastavu Univerziteta, na festivalu će učestvovati i Istraživačka stanica “Petnica”, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Muzej Vojvodine, Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”, “Delta Agrar”, kao i softverske kompanije “RT-RK”, “Telvent DMS” i “Execom”.

Aktivnosti Festivala namenjene su širokoj publici u cilju pružanja inspirativnog uvida u nauku, kroz radionice i eksperimente koji će biti izvođeni uživo, naučnopopularna predavanja, tribine, izložbe i šetnju kroz laboratorije u kojima se rađa nauka.
U okviru radionica posetioci će imati priliku i da učestvuju u naučnim eksperimentima, osmišljenim posebno za ovu priliku, kako bi saznali iz prve ruke čime se bave naši istraživači i studenti i šta nauka danas u Srbiji i svetu jeste.

Festival će obuhvatiti 80 naučnih radionica, kao i 15 predavanja i dve tribine, a novina je program otvorenih laboratorija Univerziteta u okviru kojeg će zainteresovani posetioci imati priliku da u organizovanim grupama posete više laboratorija sa najsavremenijom naučnom opremom i vide naučnike i istraživače na delu.

Dva konkursa za osnovce

Festival nauke u Novom Sadu raspisao je dva konkursa za učenike osnovnih škola. Radi se o literarnom konkursu za himnu festivala „Oda nauci“ i likovnom konkursu na temu „Kako zamišljam robota“. Rok za predaju radova je 22. april.

Inspirisani prošlogodišnjom velikom posetom mladih, a naročito mnogobrojnih đaka osnovnih i srednjih škola, ove godine smo želeli da saznamo kako đaci vide nauku i savremena naučno-tehnološka dostignuća. Učešćem na literarnom konkursu „Oda nauci“ i likovnom konkursu „Kako zamišljam robota“, đaci imaju priliku da aktivno doprinesu kreiranju delu programskih sadržaja 3. Festivala nauke u Novom Sadu.

Na konkursima mogu učestvovati đaci svih razreda osnovnih škola, a radovi mogu biti i rezultat aktivnosti za času. Ovom prilikom pozivamo i učitelje i nastavnike u školama da se uključe u realizaciju konkursa i podstaknu svoje učenike na kreativnost i učešće.

Rok za predaju radova na oba konkursa je 22. april, a radovi koji uđu u konkurenciju za nagrade biće prezentovani na sajtu Festivala nauke. Svi posetioci sajta imaće priliku da glasaju za najbolje radove i na taj način učestvuju u odabiru dobitnika nagrada koje dodeljuje Festival nauke. Uručenje nagrada planirano je na otvaranju 7. maja.

Festival nauke održaće se u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu, uz učešće svih njegovih fakulteta, instituta i drugih naučnih organizacija. Glavni pokrovitelj Festivala je Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, uz podršku Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije.

 

 

Leave a Reply