Tehno - Nauka

Film “Tron – legat” donosi tehnološki pomak

Američki film “Tron – legat” (Tron Legacy), koji će sutra premijerno videti i beogradska publika, predstavlja novi pomak u istoriji kinematografije, kao prvo ostvarenje u kojem jedan glumac – Džef Bridžis, uz pomoć kompjuterske tehnologije, glumi naspram mlađe verzije sebe.

Nastavak epske i naučno-fantastične avanture smeštene i u digitalni i u stvarni svet, u produkciji studija “Volt Dizni pikčers”, izazvao je takvo interesovanje u američkim bioskopima da je već prvog dana prikazivanja na ponoćnim projekcijama u 2.000 sala zaradio 3,6 miliona dolara.

Time je oboren rekord prošlogodišnjeg planetarnog hita – trodimenzionalnog “Avatara” (koji je na istom startu imao 3,5 miliona dolara). “Tron – legat” biće premijerno prikazan 5. januara u bioskopu “Roda”, a od 6. januara biće na redovnom repertoaru u tom bioskopu, kao i u “Takvudu”, “Steru”, Domu sindikata u Beogradu i u renoviranoj “Areni” u Novom Sadu, najavio je srpski distributer “Taramaunt” a prenosi Tanjug.

Reditelj je Džozef Kosinski, glavni lik igra, kao i u prvom “Tronu”, Džef Bridžis, a u glumačkoj ekipi su Geret Hedland, Olivija Vajld, Majkl Šin i mnogi drugi.

Prema najavama, “Tron – legat” donosi vrhunsku tehnologiju (“Dizni Digital 3D”), efekte i scenografiju koje prevazilaze i najluđe maštarije, a sve to uz muziku Gremijem nagrađenog elektro dua “Daft Punk”.

Priča o ocu, sinu i potrazi odigrava se kako u “Rešetki” (digitalnom svetu) tako i u stvarnom svetu.

Pored toga, ovo je prvi film koji u velikoj meri koristi samosvetleće kostime, odela od elektroluminescentnih lampi koje su napravljene od fleksibilnog polimerskog filma.

Film je snimljen u 3D-u, ali da bi publika dobila potpuni doživljaj “Rešetke”, početne scene u stvarnom svetu snimljene su u 2D-u, a kada Sem uđe u “Rešetku” prebacuje se u 3D.

Leave a Reply