Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Fondacija Billa Gatesa finansijski podržava neuobičajene metode lečenja

104 stipendije u visini od 100 hiljada dolara biće podeljene između 22 naučnika sa 5 kontinenata.

Stipendije su dodeljene za istraživanje načina za sprečavanje ili lečenje zaraznih bolesti poput Side i tuberkuloze, a koji su drugačiji od uobičajenih načina. “Nadamo se kako će ovo omogućiti i neobičnim idejama da dokažu svoj potencijal za dobrobit svetskog zdravlja”, rekao je dr. Tachi Yamada iz Gates Foundation.

“Kvalitet prijavljanih programa premašio je naša očekivanja. Bilo je veoma teško izabrati samo jednu ideju, tako da smo odlučili da finansiramo dvostruko više projekata nego što je to bilo planirano”, rekao je Yamada. Projekti se bave različitim inovacijama. Od “svetiljke za komarce” kojima bi se sprečilo prenošenje malarije pa do samouništenja uzročnika tuberkuloze.

Najviše stipendija, njih 63 dodeljeno je za naučnikeu SAD-u, 10 u Velikoj Britaniji, 6 u Kanadi, 3 u Japanu, 2 u Južnoj Africi, Holandiji, Kini i Australiji, dok su po jednu stipendiju dobili naučnici u Ugandi, Tajlandu, Singapuru, Panami, Meksiku, Koreji, Keniji, Italiji, Indiji, Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Kamerunu i Bangladešu.

Leave a Reply