Tehno - Nauka

Formula 1 u londonskom Muzeju nauke

KimiMuzej nauke u Londonu je izložio bisere tehničkih dostignuća inžinjera Formule jedan Takmičenja u trkama Formule 1. neće biti kao pre.

Honda se zbog finansijskih poteškoća povukla iz takmičenja, Tojota je skresala budžet svog tima – i što je još važnije, od ove sezone važiće i izmenjena pravila samog takmičenja.

Pobednik će naime ubuduće biti vozač koji pobedi u najviše trka a ne onaj koji osvoji najviše poena.

Cilj? Da se vozači bolida ohrabre da manje računaju a više jurišaju na pobedu.

I dok će se iduće nedelje u u Melburnu u Australiji videti šta su noviteti u ovom takmičenju doneli gledaocima, u londonskom Muzeju nauke u toku je izložba posvećena onome što je Formula jedan već podarila životu savremenog čoveka.

Hram konstruktora i inžinjera

Formula Jedan je u londonski Muzej nauke stigla u obličju Rona Denisa, predsedavajuće i izvršnog direktora grupacije Meklaren.

Malo je, kaže on, sredina u svetu u kojima je, kao u formuli jedan, konstruktorski posao do te mere slavljen i proslavljen:

‘Formulu jedan, suprotno odomaćenom verovanju, ne čine razmetljivo blještavilo, glamur ili lude zabave već, u samoj njenoj srži, suštinska isprepletanost tehnologije i naučnih pronalazaka’.

I upravo je taj splet, opredmećen u brojnim i svojevrsnim nusproizvodima neutoljive žudnje za brzinom:

‘Jedna od najneverovatnijih statistika kojima Meklaren može da se podiči jeste da tokom sezone, svakih dvadeset minuta, u bolid ugrađujemo neku neku novu komponentu. U prirodi je trka Formule Jedan da za svaki gran pri moramo da poboljšamo bolid. Zato i nije iznenađenje da nešto od onoga što razvijemo nađe primenu u drugim granam industrije’.

Bicikl u muzeju nauke

A takvih je stvari priličan broj i dobar deo njih čini deo izložbene postavke u Muzeju nauke.

Na primer, profesionalni trkački bicikl koji, zahvaljujući primeni elektronskog sistema praćenja parametara bolida tokom vožnje prvi put omogućava da se performanse bicikliste beleže tokom normalne drumske vožnje.

Izloženi su i filter za uklanjanje rđe u sistemima centralnog grejanja, uređaj za brzo napajanje gorivom vojnih vozila, inkubator za prevoz bolesnih beba pa čak i unutrašnje stepenice sačinjene od ultratankih ali izuzetno trajnih i otpornih ugljeničnih vlakana od kojih se pravi i pškoljka bolida formule jedan.

Šira primena inovacija na bolidima

Zahvaljujuči inovacijama u formuli jedan nastali su i revolucionarni novi model turbine na vetar ali i trpezarijski sto za četiri osobe koji se, iako je debeo svega dva milimetra, ne ugiba na sredini.

‘Ima li zato boljeg načina da ostvarimo tu svrhu od Formule jedan koja je za veliki broj ljudi samo automobilistički sport. Često se ne shvata da, kada se na jednom mestu okupi tim vrhunskih inženjera, ideje i zamisli kojima oni, u vrlo kratkom roku, moraju rešavaju probleme u ovom sportu, skoro uvek nađu neku primenu i u svetu koji postoji van trka formule jedan. Na izložbi je predstavljeno dvadeset proizvoda čiji su idejni i konstruktorski koreni u Formuli jedan koji su ne samo poboljšali kvalitet svakodenvnog života već i konkurentnost britanske privrede’, rekao je BBC-ju profesor Repli.

Od Meklarena je čak zatraženo da pomogne u primeni vrhunski usklađene i disciplinovane strategije rada u pitu za vreme trke na rad hirurških timova u jednoj od svetski poznatih dečjih bolnica u Londonu.

Na šta bi, valja to priznati, pomislio malo ko od zaljubljenika u najbrži sport na svetu kada krajem marta bude gledao start australijskog gran prija u Melburnu….

Leave a Reply