fotonika
Tehno - Nauka

Fotonika – tehnologija 21. veka

Institut za fiziku u saradnji sa Srpskom akademijom nauke i umetnosti organizuje 4. Internacionalnu skolu i konferencijuPhotonica 2013. Konferencija ce se odrzati od 26. do 30 avgusta, u zgradi SANU-a.

Photonica 2013, namenjena naučnicima i studentima iz Srbije i regiona, okupice preko 170 učesnika iz 23 zemlje, a predavanja o najnovijim dostignucima iz oblasti fotonike odrzace i Andrea Ferari i Zan Dalibar, koji spadaju u najvece svetske naučnike. Ova petodnevna predavanja se organizuju svake dve godine sa ciljem da povezu stručnjake iz oblasti fotonike i prodube obrazovanje mladih naučnika.

fotonika

Fotonika je multidisciplinarna naučna i tehnoloska oblast između elektronike i fizike, koja izučava predaju, prijem, prenos i obradu informacija pomocu električnih i svetlosnih signala. Laseri su otkriveni pre vise od 40 godina i od tog vremena njihov razvoj je buran i poredi se sa razvojem nuklearne energetike.

„Vecina oblasti fotonike je u Srbiji u ranom razvoju, ali je broj mladih ljudi koji se opredeljuju za ove oblasti sve veci. Zato je ovakav skup od neprocenjivog značaja za razvoj fotonike kao naučne oblasti i moderne tehnologije.“, izjavio je akademik dr Branislav Jelenkovic, član organizacionog odbora konferencije.

Photonica je prvi put organizovana 2007. godine, kao rezultat potrebe za razmenom znanja i ideja naučnika iz celog sveta. Najveci naučni prodori danas, koji su rezultirali i sa nekoliko Nobelovih nagrada, upravo su iz oblasti fotonike zbog čega ju je EU promovisala u tehnologiju 21. veka.

Leave a Reply