Relax · Tehno - Nauka

Futurolozi predviđaju produženje životnog veka

Poništavanje posledica starenja, reprogramiranje gena u sprečavanju bolesti i proizvodnja čiste energije neki su od najvećih izazova u narednih 50 godina, navodi grupa stručnjaka na skupu Američkog udruženja za unapređenje nauke, u Bostonu, prenosi The Guardian

Tempo tehnološkog napretka je takav da će u idućih pola veka biti 30 puta brži nego do sada, i dovesti do promene sveta, smatraju futurolozi. Bolje razumevanje našeg genetskog koda dovešće do “personalizovane medicine”, tako da će ljudima biti prepisivani individualni tretmani i specijalni lekovi tačno po njihovoj meri.

Svet će se oslanjati prvenstveno na sunčevu energiju, a biće pronađeni i načini da se ugljen-dioksid u atmosferi “hvata” i skladišti, te tako spreči pregrejavanje planete.

Veliki napredak biće ostvaren i u razvoju veštačke inteligencije – “inteligentni nano-roboti će biti uveliko prisutni u ljudskoj sredini, ljudskim telima i mozgu, omogućivši dramatično duži život, mogućnost potpunog utapanja u virutalnu stvarnost i poboljšanje ljudske inteligencije”, prenosi Guardian.

Ali ništa od ovog se neće dogoditi ako za to ne postoji ekonomska i politička volja; jeftinije i za okolinu štetnije tehnologije će i ubuduće biti popularnije u odnosu na one naprednije, čistije i skuplje, kažu američki stručnjaci, a prenosi Guardian.

Leave a Reply