Centar za promociju nauke
Tehno - Nauka

Gde su vanzemaljci?

Jesenja sezona tribinskog programa Centra za promociju nauke otvara se tribinom na temu ”Gde su vanzemaljci?”. Ciklus tribina sredom počinje 11. septembra u velikoj sali Studentskog kulturnog centra, sa početkom u 19 časova. Ulaz je slobodan

Pre više od pola veka, slavni američki naučnik Enriko Fermi je tokom jednog ručka iznenada zapitao svoje kolege „Pa, gde su svi?“, pitajući se zašto do sada nismo sreli ili uočili bar jednu od vanzemaljskih civilizacija. Naime, u našoj galaksiji ima 400 milijardi zvezda, a u svemiru ima isto toliko galaksija, što znači da mora biti i ogroman broj planeta na kojim bi se mogao naći inteligentni život. No, nijedan od njih do sada nismo videli. Ovo pitanje je u nauci poznato kao Fermijev paradoks, a astronomi su ponudili na desetine različitih odgovora.

cpn

Potraga za vanzemaljcima, kao neizbežan deo moderne SF kulture, neminovno je isprepletena sa kvazinaukom, teorijama zavere, zabludama i predrasudama, ali je i dalje važno pitanje za nauku. Uprkos činjenici da se njime naučnici danas retko bave, otkriće inteligentnog života u svemiru zauvek bi promenilo našu percepciju sveta. Kako iz perspektive potencijalnog susreta sa nekom vanzemaljskom civilizacijom, ili da bismo pronašli konačni dokaz da smo potpuno sami u svemiru, ovo pitanje predstavlja jedno od najznačajnijih za ljudsku civilizaciju.

Nova, jesenja sezona sad već tradicionalnih Tribina sredom, koje organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom, otvara se kultnim Fermijevim pitanjem „Gde su vanzemaljci?“ Budući da se u domaćoj nauci samo nekolicina astronoma bavi ovom temom, a da se NLO obično posmatra samo kao raširena zabluda, tribina predstavlja prvi naučnopopularni događaj u Beogradu koji o ovoj temi govori iz naučne perspektive.

Zahvaljujući tome, publika u Velikoj sali SKC-a će 11. septembra, u 19 sati, imati priliku da na tribini Centra za promociju nauke sazna više o vanzemaljcima iz ugla astronomije, biologije, opšte kulture, ali i iz ugla lovaca na NLO. Gde su oni danas? Kolika je verovatnoća da su već tu? Da li su nekada posetili Zemlju ili će to učiniti u budućnosti? Šta je SETI i kako se danas razvija potraga za vanzemaljskim životom?

Pored zanimljivih gostiju, naukografika i kratkih filmova, publiku očekuje i jedno iznenađenje – specijalni gost.

Učesnici:

  • Braniclav Vukotić, astronom, Astronomska opservatorija, Beograd
  • Igor Smolić, astronom, Institut za fiziku, Beograd
  • Voja Antonić, naučnopopularni pisac i slobodni konstruktor
  • Miroslav Kostić, NLO Srbija
  • Moderator:
  • Slobodan Bubnjević, Centar za promociju nauke
  • Specijalni gost (sa specijalnim gostom razgovara Marija Nikolić, Centar za promociju nauke)

Leave a Reply