Tamarete elektrana sa GE tehnologijom
Tehno - Nauka

GE tehnologija u italijanskoj elektrani

GE tehnologija obezbediće fleksibilnu proizvodnju energije u elektrani kombinovanog ciklusa snage 104 MW u Italiji. Efikasna proizvodnja električne energije integrisanjem energije vetra i solarne energije – doprinos očuvanju životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova.

GE (na njujorškoj berzi se kotira kao NYSE: GE) tehnologija je instalirana u novoj elektrani kombinovanog ciklusa snage 104 MW kojom upravlja kompanija Tamarete Energia, u blizina Ortona, u Italiji. Elektrana će proizvesti dovoljno struje za približno 34.500 italijanskih domova. Fleksibilna GE tehnologija gasnih turbina koja pomaže integrisanju energije vetra i solarne energije, omogućiće efikasnu proizvodnju električne energije uz očuvanje životne sredine i smanjenje štetnih emisija gasova.

Tamarete elektrana sa GE tehnologijom

Tamarete elektrana sa GE tehnologijom

Kompanija Tamarete Energia obeležila je otvaranje nove elektrane prikladnom ceremonijom. Elektrana se nalazi u provinciji Chieti u Abruzu. Tamarete energia je kompanija za posebne namene u vlasništvu BKW Italia SpA, HERA SpA i Odoardo Zecca S.r.l.

„Na inicijativu 20-20-20 Evropske unije, korišćenje obnovljive energije se povećalo u Italiji, а zabeležen je porast upotrebe energije vetra i solarne energije,” rekao je Patricio Pruneci, direktor sektora za aero proizvode u kompaniji GE Power & Water, region EMEA. „Naša kombinovana tehnologija visoke efikasnosti može još intenzivnije da radi kada nema jakog vetra ili sunca, ili da uspori kada su uslovi veoma dobri. Kako potrebe za električnom energijom variraju tokom dana, jer je veća potražnja energije ujutru kada se potrošači bude i popodne kada se vraćaju s posla, ova tehnologija omogućava našim klijentima da odgovore na sve fluktuacije, uz mogućnost da integrišu više obnovljivih izvora energije u električnu mrežu.“

U projektu vrednosti 30 miliona evra, kompanija GE je obezbedila dva LM6000-PD paketa generatora aeroderivativnih gasnih turbina i jedan 8-11 MC9 impuls tip, opremljeni generator-parnu turbinu za kompaniju STC SpA (Forli, Italija). STC SpA je italijanska kompanija izabrana od strane kompanijeTamerete Energia kao izvođač radova zadužen za konstrukciju, nabavke i gradnju u fabrici kombinovanog ciklusa.

„Projekat elektrane kompanije Tamerete Energia je najnoviji u dugoj seriji visokoefikasnih elektrana kombinovanog ciklusa na kojima su kompanije GE i STC sarađivale u proteklih 12 godina. Saradnja se odvijala u različitim industrijama od fabrike papira, preko hrane i pića, pa sve do hemijske industrije”, rekao je Pietro Marco Stella, predsednik STC SpA. „Nastavljamo da sarađujemo sa kompanijom GE na osnovu proverene fleksibilne i visokoefikasne tehnologije koja najbolje odgovara potrebama naših klijenata”.

Aeroderivativna tehnologija LM6000 kompanije GE pruža veću fleksibilnost kroz bržu mogućnost pokretanja (10 minuta ), potom dnevna/višestruka pokretanja bez uticaja na troškove održavanja opreme i kroz nizak stepen opadanja rada (oko 25 procenata kapaciteta elektrane).

„Visoka operativna fleksibilnost, efikasnost i pouzdanost su od suštinske važnosti da bi se osigurao uspeh u diverzifikaciji italijanskog energetskog sektora. Tehnologija kompanije GE nam omogućava manje trošenja naših komponenata, duži vek trajanja opreme i niske troškove održavanja, zbog toga što omogućava fleksibilno rukovanje”, rekao je Roberto Barbano, generalni direktor Tamerete Energia. „Ovaj tip fleksibilne proizvodnje energije pomaže da se bolje zadovolje potrebe mreže sa stabilnom i pouzdanom energijom.”

Tehnologija aeroderivativnog gasnog motora kompanije GE je deo portfolija inovativnih rešenja distribuirane energije, dizajniranih da pruže preduzećima i zajednicama širom sveta mogućnost da proizvedu pouzdaniju i efikasniju energiju koristeći raznolika goriva na različitim lokacijama u mreži ili van nje. Portfolio distribuirane energije kompanije obihvata Jenbacher i Waukesha gasne motore i Clean Cycle rešenja za toplotni otpad.

Leave a Reply