Tehno - Nauka

General Electric i REP Holding potpisali ugovor o sklapanju 28 gasnih turbina u Rusiji

Kompanija General Electric (oznaka na njujorškoj berzi NYSE: GE) i REP Holding (REPH), ruska inženjering kompanija, potpisali su ugovor o sklapanju dodatnih dvadeset osam gasnih turbina GE MS 5002E u proizvodnim objektima preduzeća Nevsky Zavod, koje je deo kompanije REPH. Ovo je treći ugovor u okviru sporazuma o transferu tehnologija i licenciranju koji su potpisale kompanije GE Oil & Gas i REPH u martu 2008. godine. Ugovor o sklapanju prvih 19 turbina potpisan je 2008. godine, a drugi ugovor za novih 10 turbina potpisan je prošle godine.

Transfer tehnologija i ugovor o licenciranju i sklapanju 32 Ladoga gasna kompresora u Rusiji obuhvata  gasne turbine MS 5002E i podržava planove kompanije REPH za prodaju Ladoga tehnologija gasnih turbina u zemlji.

„Naš ugovor sa kompanijom GE naglašava važnost korišćenja visokoefikasnih i dokazanih tehnologija u modernizaciji energetske infrastrukture Rusije”, rekao je Igor Starinkov, predsednik kompanije REPH.

Gasne turbine koje će u Rusiji proizvoditi kompanija REP Holding biće korišćene u projektima kompanije Gasprom, uključujući i gasovod Južni Koridor, koji obezbeđuje prirodni gas za krak Južnog toka kao i za drugi krak gasne linije Bovanenkovo – Ukta. Rusija planira da diverzifikuje svoje prirodne puteve izvoza gasa u Evropu preko gasovoda Južni tok, koji će usmeriti gas preko Crnog mora do južnoevropskih tržišta.

 

„Sporazum o transferu tehnologija i licenciranju je važan korak u lokalizaciji naše inicijative”, rekao je Andreј Černobrovkin, direktor za lokalizaciju poslovanja i tehnologija kompanije GE Oil & Gas. „Suština naše strategije je da približimo svoje kapacitete lokacijama na kojima se nalaze kupci naših proizvoda, svuda u svetu.”

 

Tehnologija MS 5002E značajno je unapređena verzija proizvodne linije MS 5002, kompanije GE, i nudi visoku efikasnost, niske emisije i dokazani dugi radni vek. Linija gasnih turbina GE Frame 5 zabeležila je više od 16 miliona radnih sati širom sveta.

Ključna prednost modela turbina MS 5002E/Ladoga 32 je to što mogu biti u potpunosti servisirane na lokaciji korisnika, što je posebno važno u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova i u udaljenim oblastima Rusije gde je prevoz opreme skup i težak.

U martu 2012. godine, kompanija GE objavila je da je prva jedinica, u potpunosti sastavljena na osnovu prvobitnog ugovora, prošla testove za puštanje u rad u objektima REPH-ovog preduzeća Nevsky Zavod. Biće dostavljena kompaniji OAO Gazprom, koja planira da upotrebi tehnologiju i pokrene kompresorske stanice na gasovodu Bovanenkovo – Ukta.

Kompanija General Electric posluje u Rusiji od početka 20. veka, obezbeđujući opremu i usluge za razvoj energetske infrastrukture zemlje. Do sada je u Rusiji i bivšim članicama Sovjetskog Saveza instalirano više od 400 gasnih turbina, 65 parnih turbina, 700 kompresora i više od 600 jedinica ostale opreme, uključujući i hladnjake, kondenzatore, separatore za gas i pumpe, koje je proizvela kompanija GE.

Kompanija GE je 2010. godine otvorila svoj energetski tehnološki centar, servisni centar za instaliranu proizvodnu opremu, u oblasti Kaluga. U septembru 2011. kompanije GE, Inter RAO EES i ODK su takođe osnovale zajedničku kompaniju da bi lokalizovali proizvodnju, prodaju i servisiranje teških gasnih turbina 6FA u Ribinsku, u Rusiji.

Leave a Reply