Tehno - Nauka

Golden spajk nudi letove na Mesec

Američka kompanija Golden spajk, koju su osnovali neki bivši direktori američke svemirsk agencije NASA, saopštila je da će pre kraja ove decenije početi da nudi turističke letove do Meseca.

Kompanija procenjuje da će let do meseca za dvoje, boravak od maksimalno dva dana i povratak na zemlju koštati oko milijardu i po dolara.

Kompanija namerava da pomenutu turu ponudi “državama, pojedincima i korporacijama, sa ambicijama i ciljevima da istražuju mesec”, po ceni koja je samo delić cene sličnih programa koje bi organizovala država.

Golden spajk navodi da bi cena bila niska zahvaljujući upotrebi postojećih raketa i kapsula i da bi bilo neophodno konstruisati samo nova svemirska odela i modul za spuštanje na mesec. Takođe se razmišlja o drugim izvorima prihoda, kao što je prodaja reklamnog prostora na svemirskim letelicama.

Vest je objavljena uoči današnje 40. godišnjice lansiranja kapsule Apolo 17, kojom je svemirska agencija NASA poslednji put poslala ljudsku posadu na mesec.

One thought on “Golden spajk nudi letove na Mesec

  1. Aca

    Наравно, претходно ће морати да потпишу уговор у коме прихватају све могуће и немогуће ризике на своју сопствену одговорност.

Leave a Reply