Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Golijat – nemačka mobilna mina

Šta može biti opasnije od običnih statičnih mina? Pa naravno, pokretne mine i to daljinski vođene mobilne mine velike razorne moći

Svima je poznato da mine (pešadijske, tenkovske, podvodne…) spadaju u najpodmuklije i najopasnije oružje. Skrivene, ukopane i zamaskirane dejstvuju kada se najmanje nadate i mogu da nanesu ogromne gubitke. Ali, šta može biti opasnije od običnih statičnih mina? Pa naravno pokretne mine i to daljinski vođene mobilne mine. Možete li zamisliti da je ovakvo oružje korišćeno u II Sv. ratu.

Ideja o ovakvom oruđu potiče iz 1940. godine, kada je francuska firma Kegresse razvila prototip lakog razornog transpotera. Na jednom od testova, prototip nosača ubojnih sredstavaje potonuo u reku Senu, te je naknadno otkriven od strane Nemaca koji su ga kasnije, detaljno ispitali i istražili.

Već u Novembru mesecu 1940. data je narudžba firmi Borgward da razvije malo, daljinski kontrolisano vozilo, koje može da ponese najmanje 50 kg korisnog tereta – eksploziva. Ideja koja je stajala iza projekta je da se razvije mali nosač eksploziva koji bi svoj smrtonosni teret, na bezbedan način, da “dostavi” eksploziv na cilj, te uništi neprijateljske bunkere, fortifikacijske zapreke, pa čak i tenkove, sa bezbedne udaljenosti. Pošto je eksplozivno punjenje fiksirano za mini-vozilo, kompletno vozilo se na odredištu uništava zajedno sa ciljem.

Prototip (kao što se može videti na slici) imao je četiri velika prenosna točka koja su bila pogonjena sa dva električna motora, dok su se sami motori snabdevali energijom iz dva akumulatora. Usvojena proizvodna verzija imala je manje točkove i fiksne lisnate opruge kao amortizere, što je ostavilo dovoljno prostora, između dve gusenice, za smeštaj eksplozivnog punjenja (oko 60 kg).

Ovo novo oruđe nazvano je “leichter Ladungsträger” (laki razarajući transporter), a tačna oznaka mu je bila Sd.Kfz.302 – E-Motor ili samo “Gerät 67” (aparat 67). Od Aprila 1942. godine do Januara 1944. fabrike Borward i Zündapp proizvele su 2650 jedinica ovog tipa mine. “Navođena mina” bila je opskrbljena sa dva električna motora koje je proizveo poznati Bosch, oznake motora su MM/RQL 2500/24 RL2. Svaki motor davao je 2.5kW snage, što je sa jednim punjenjem baterija bilo dovoljno da prevezu “opasni teret” i do 1,5 kilometara po asfaltu (oko 800m u terenskim uslovima). Maksimalna brzina transportera je bila oko 10 km/h.

Za prevoz na duže relacije korišćena je specijalna prikolica sa dva točka, kojom je “Goliath” bio dovožen u borbenu zonu. “Goliath” je bio dugačak 1,5 m, širok 85 cm i visok 56 cm, a oklop je bio debljine 5 mm. Gusenice su bile široke 16 cm, dok je dužina kontaktnog dela sa površinom , po dužini, bio 73 cm, što je omogućavalo transporteru da savlada prepreke (rovove) široke do 60 cm.

U zadnjem delu transportera bio je smešten kotur sa trožilnim električnim vodom. Trožilni je bio zbog toga što su se dve žice koristile za upravljanje transporterom, a jedna se koristila za detoniranje eksplozivnog punjenja.

Pošto je proizvodnja “Goliath”-a bila izuzetno skupa, već 1942. godine pristupilo se razvoju novog unapređenijeg modela. Naslednik je razvijen u dva bazna modela koji su nosiili oznake Sd.Kfz.303a i Sd.Kfz.303b, a bili su poznatiji kao “Gerät 671” i “Gerät 672”.

Prva verzija (Sd.Kfz.303a / Gerät 671) je izrađivana od Aprila 1943 do Septembra 1944 i to 4604 primeraka. Ovaj novi model moga je da ponese čitavih 75kg punjenja. Umesto električnih, ugrađen je dvocilindrični benzinski motor Zündapp SZ7, zapremine 703cm3, što mu je davalo čitavih 12,5 KS. Transporter, sada težak oko 370kg mogao je da se kreće brzinom od 10km/h. Benzinski rezervoar, lociran u zadnjem delu, primao je 6 litara goriva, što je vozilu davalo autonomiju kretanja od čitavih 12 km po asfaltu (6-8 km u terenskim uslovima). Oklop je bio duplo pojačan i sada je bio debeo 10mm steel. Dimenzije vozila su bile slične prethodnicima; dužina je bila 1.62m, širina 0.84m i visina 0.6m.

Leave a Reply