Internet · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Google ulaže u “zelena” Plug-In vozila

Google je najavio seriju ekoloških inicijativa među kojima je instalacija solarnih panela na krov sedišta u Mountain View-u. Ova solarna instalacija, će ubuduće generisati električnu energiju dovoljnu da opskrbu oko 1.000 prosečnih kalifornijskih domova. Internet filantropski odeljene kompanije Google na adresi Google.org, takođe je najavilo poretanje tzv. “RechargeIT” inicijative čiji je cilj ubrzavanje prihvatanja vozila na hibridno-električni pogon kako bi se reduciralo zagađenje okoline izduvnim gasovima vozila.

Kao deo alternativno-energetrskog programa, Google.org će dodeliti 1 milion dolara za razvoj ovog sektora i uložiće još 10 miliona dolara u fondove za istraživanje alternativnih “zelenih” izvora energije.

plug in hybrid Google

Ono što je zaista zanimljivo u vezi RechargeIt sajta je da u okviru projekta poseduju 4 Toyote Prius (2 hibridne i 2 plug-in hibridne) koje su opremili senzorima koji vam iz dana u dan prikazuju vozne parametre svakog vozila ponaosob u različitim uslovima vožnje. Tako je recimo jedan od PlugIn Priusa postigao prosečnu potrošnju od samo 3,2 litre goriva na 100 kilometra uz smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova za 68%.

Leave a Reply