Tehno - Nauka

Greentech ulaže 5 miliona evra u RPET fabriku

U Mladenovu kod Bačke Palanke u petak 09. decembra postavljen je kamen temeljac prve fabrike u Srbiji u kojoj će reciklažom otpadne PET ambalaže proizvoditi RPET (PET regranulat), sirovina za izradu novih PET boca.

Preduzeće Greentech iz Novog Sada će u prvoj polovini 2013. godine realizovati investiciju vrednu 5 miliona eura kojom je planirana izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda, nove proizvodne hale, instalacija linije za vruće pranje PET boca u okviru unapređenja postojećeg proizvodnog procesa, kao i izgradnja nove fabrike Vacurema tehnologije po principu “bottle to bottle” ( iz flaše u flašu).

Time će se prvi put u Srbiji reciklažom otpadne PET ambalaže dobijati finalni proizvod, R-PET granulat koji se koristi kao zamena za originalni granulat za izradu PET pretformi, a nabavlja se isključivo iz uvoza. Proizvođači PET bocaće imati mogućnost da umesto skupljeg uvoznog originalnog PET granulata koriste i jeftiniju domaću sirovinu proizvedenu tehnologijom reciklaže po evropskim standardima, što osim ekonomskog značaja doprinosi i očuvanju životne sredine u Srbiji. Nova fabrika Greentecha omogućiće otvaranje novih 50 radnih mesta u reciklažnoj industriji u Srbiji.

Prilikom postavljanja kamena temeljca predsednik opštine Bačka Palanka, Bojan Radman naglasio je da će nova fabrika Greentecha značajno doprineti rešenju problema nezaposlenosti, ne samo u Mladenovu već i u okolnim selima.

Ambasador Rumunije Daniel Banu je povodom početka izgradnje nove fabrike Greentecha, koji je članica međunarodne Green grupe sa sedištem u Rumuniji, izrazio svoje zadovoljstvo što se obim rumunskih investicija u Srbiji povećava i što je iskustvo rumunskih kompanija u oblasti recilaže plastike doprinelo unapređenju reciklažne industrije u Srbiji, a samim tim i sakupljanju reciklabilnog otpada.

Alina Genes, predstavnica upravnog odbora Green Grupe, izjavila je će zahvaljujući kupovini 3 nove linije za reciklažu Vacurema tehnologije za fabrike u Rumuniji i Srbiji, Green grupa postati lider u Evropi po kapacitetu prerade otpadne PET ambalaže.

Direktor Greentecha u Srbiji, Mihail Mateski naglasio je prilikom postavljanja kamena temeljca da je nova fabrika za reciklažu PET otpada prvi korak u proširenju Greentechovih kapaciteta i da je već sasvim izvesno da će vrlo brzo započeti realizacija investicije u postrojenje za preradu polietilena, koje će omogućiti zaposlenje još 30 radnika u fabrici u Mladenovu.

One thought on “Greentech ulaže 5 miliona evra u RPET fabriku

  1. Aca

    О оним силним хемијским испарењима из дотичних зеленкастих фабрика нема ни говора. Бићемо запослени и затровани – све у тренду сметлишта европе.

Leave a Reply