Tehno - Nauka

Holografski vodeni displej

Holografska video veza, specijalni efekat koji Holivud koristi u fantastičnim filmovima, danas je sve realniji. Mladi ruski inženjeri iz grada Astrahanja napravili su displej od vode s vrlo jasnim slikama, pa čak i mirisima, što kod čoveka izaziva potpunu iluziju prisustva.

Kad se uključi ovaj neobični displej prvo se čini da se prikaz pojavljuje u samom vazduhu. Ali, ako se pažljivije pogleda, vidi se da se slika sastoji od najsitnijih čestica vode.

Tačnije, od aerosola. Ma koliko da se rukom prelazi preko ekrana – dlan se ne kvasi. Nema vode ni na podu. Čitava stvar je u dimenzijama kapi. One su mikroskopske. Od istih takvih čestica sastoje se magla i oblaci.

hologram

Ali, dok se one u prirodi stvaraju zbog promene temperature, ovde potrebne dimenzije zadaju ultrazvučni talasi, ističe autor projekta „Magloviti displej“ Maksim Kamanjin.

Čestice potrebnih dimenzija mešamo s tananom strujom vazduha koji ima određenu aerodinamiku. To je vrlo važno. Dobijamo ravnomorno raspoređeni zid od najsitnijih čestica.

Ruski proizvod se od stranih razlikuje upravo po osobenostima aerodinamičkog uređaja. „Magloviti“ displej astrahanjskih izumitelja prikazuje celovitu i stabilnu sliku u njenom dodiru s predmetima sa strane. Drugim rečima – slika se može probadati bilo kakvim predmetima, po njoj se može prelaziti rukom, a ona neće izgubiti svoj efekat.

Princip delovanja „maglovitog“ displeja je prilično jednostavan. Na aerosolno platno videoprojektor prenosi sliku. Njom se može upravljati isto kao i običnim tabletom sa senzorskim displejem – prstima ruku. Specijalna kamera s infracrvenim senzorima koji su montirani u osnovu uređaja koji stvara aerosolni ekran, prati kretanje ruku. Kompjuter istovremeno može da obrađuje do 1500 dodira u intervalu manjem od 0,2 sekunde, objašnjava tehnički direktor projekta „Magloviti displej“ Aleksandar Krasnocvetov.

Koristimo infracrvenu kameru. Prilikom dodira prstiju sa strujom kamera vidi prste koji su osvetljeni infracrvenom bojom i prepoznaje ih kao upravljački deo uz pomoć specijalne programske podrške.

Sajmovi, reklamni štandovi i prezentacije. Zasad su ovo jedina mesta na kojima se može videti efektni ruski izum. Verovatno će se broj korisnika povećati ako se slici doda dimenzija. Ona se može izvesti uz pomoć nekoliko „maglovitih“ displeja i specijalne aplikacije. Još jednu osobenost ruske tehnologije predstavlja mogućnost primene u svakodnevnom životu. Interaktivni „magloviti“ displej koji je napravljen od ekološki čistih materijala, može se koristiti i kao kućni osveživač vazduha.

Leave a Reply