Tehno - Nauka

Hrvatski roboti radiće u Crnoj Gori

Kod skidanja starog premaza boje s trupa brodova u remontnim brodogradilištima, savremeni standardi iz ekoloških razloga traže alternativu peskarenju. Rešenje problema ponudila je zagrebačka kompanija INTECO, u čijim laboratorijima je nakon petogodišnjeg usavršavanja izašao jedinstveni robot R Jet – 062, najmanji i najlakši robot za hidrodinamičku obradu betonskih i metalnih površina na svetu.

Samo četiri dana nakon premijere već se za ovaj robot zanimaju iz najvećega južnojadranskoga remontnog brodogradilište “Bijela” u Crnoj Gori, a inovatori u Intecu veruju da će za svoj proizvod zainteresovati i ostale brodoremontne kompanije.

To je najmanja i najlakša mašina koja pomoću vode pod visokim pritiskom obrađuje betonske i metalne površine. Boju i rđu sa trupa broda uklanja vodom pod visokim pritiskom, a sadržaj usisava kako se ne bi razlivao ili leteo po doku. Ali, radi i na mostovima, zgradama i tunelima, penje se po stepenicama, samostalno se kreće po skelama i u skučenim prostorima, a zahvaljujući sofisticiranom sistemu daljinskog upravljanja može ulaziti na mesta gde čovek ne može ući ili je to preopasno.

Leave a Reply