Tehno - Nauka

Hrvatski tenk “Degman”

Na upravo završenoj međunarodnoj izložbi vojne opreme “IDEF 2003” u Ankari, hrvatska vojna industrija predstavila je svoj kapitalni projekt – tenk “Degman”, naslednik popularnog jugos. tenka M-84

Na upravo završenom šestom međunarodnom sajmu vojne opreme i naoružanja “IDEF 2003” održanom u Ankari, hrvatska vojna industrija predstavila je svoj prvi tenk nazvan “Degman” koji je izazvao veliku pažnju posetilaca sajma. Jedan od najzainteresovanijih bio je i ministar odbrane SCG Boris Tadić, koji je izrazio nadu i spremnost u pravcu saradnje kako bi dve države mogle zajednički da rade na ovom kapitalnom izvozno orijentisanom projektu.

Tenk “Degman” izašao je iz pogona fabrike “Đuro Đaković” (odeljenje “Specijalna vozila”) iz Slavonskog Broda, gde se za vreme bivše Jugoslavije i finalizovala proizvodnja tenka M-84, koji je bio značajan izvozni adut tadašnje jugoslovenske industrije. Slično onom prethodnom modelu, sa novim tenkom Hrvatska se nada da će ovo postati njen najprofitabilniji izvozni proizvod, posebno na tržišta istočne Evrope. Otuda i težnja da se napravi tenk tzv. “otvorene arhitekture” tj. koji bi omogućava da se na zajedničku osnovu dodaje raznovrsna oprema, prema mogućnostima i željama kupaca. Takođe, predstavnici hrvatske vojne industrije naglašavaju da su postigli zavidan stepen kompatibilnosti za NATO standardima, što može biti vrlo primamljivo zemljama koje teže ulasku u NATO savez.

U odnosu na tenk M-84, ‘Degman’ je znatno unapređen, posebno u pogledu elektronskih sistema i opreme. Između ostalog, u standardnu opremu spada i reaktivni eksplozivni oklop koji daje veću vitalnost tenku i veću sigurnost posadi tenka. Pored raznoraznih senzora koji predstavljaju “oči i uši” posdae van tenka, Degman je opremljen i termovizijskim uređejem koji posadi omogućava da, i noću i u uslovima smanjene vidljivosti, izvršava postavljene zadatke. Unapređen je i SUV (sistem za upravljanje vatrom), a dodat je i automatizovan sistem za punjenje koji znatno povećava brzinu gađanja.

Iako su na modelu Degman izvedena sva laboratorijska i terenska ispitivanja, tenk još nije u serijskoj proizvodnji. Tenk je skoro istih dimenzija kao i prethodnik M-84, dugačak je 10 metara, širok 3.5 metra i visok 2.15 metara, a težak je 45 tona što ga svrsta u tenkove srednje kategorije. Cena ovog tenka (osnovna verzija) će prema najavama biti oko 2 miliona dolara.

Leave a Reply