Software · Tehno - Nauka

IBM-ov projekat izrade digitalnog turističkog vodiča: Venecija inteligentni grad

Kompanija IBM objavila je saradnju sa gradskom upravom grada Venecije na projektu izrade digitalnog turističkog vodiča – posebnog sistema koji će posetiocima omogućiti da putem svojih mobilnih telefona lakše nađu najkraći smer do svih znamenitosti, ali i manje poznatih delova grada.

Softver, koji se može preuzeti sa interneta putem besplatne bežične ( Wi-Fi) mreže koja prekriva celi grad zove se TagMyLagoon. Program se sastoji od bogate baze podataka o brojnim znamenitostima Venecije i aplikacije za navigaciju koja će pojednostaviti kretanje gradom i sprečiti gužve brojnih šetača i turista.

Uz mobilni telefon opremljen navedenim softverom, sistem se sastoji od niza pasivnih senzora koji su smešteni na mestima koje je odabralo Udruženje turističkih vodiča Venecije. Reč je o mnogim znamenitostima i drugim zanimljivostima najpoznatijeg “grada na vodi”. Korisnik mobilnim jednostavno snimi mesto koje ga zanima (dakle, “taguje ga”), softver to prepoznaje i odmah iznosi sve podatke o tom mestu, zgradi, spomeniku ili znamenitosti.

TagMyLagoon putem bežične mreže koja kontaktom između senzora i mobilnih uređaja, između ljudi, fizičkih lokacija i informacija, omogućava upotrebu interneta na jedan potpuno novi način, pravi je primer IBM-ove vizije pametnije planete.

IBM širom sveta radi na razvoju različitih varijanti pametnih sistema. na primer, gradovi poput Singaporea, Brisbanea i Stockholma rade na rešavanju problema saobraćajnih gužvi i zagađenja okoline putem primene inteligentnih transportnih sistema. Ti sistemi, kao i mnogi drugi, donose pravu promenu i predstavljaju korak ka ostvarenju ideje istinski inteligentnog grada.

Leave a Reply