Tehno - Nauka

Indijska misija na Mars

Bio je to istorijski dan za Indiju: nakon desetomesečnog leta, bespilotna svemirska letilica Mangalijan u konačno je ušla u orbitu crvene planete – i to iz prvog pokušaja.

Sve se odvijalo baš kao što je planirano: kada je svemirska letelica u ranim jutarnjim satima ušla u orbitu Marsa, naučnici Indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO) u Bangaloru su započeli veliko slavlje. Oduševljenje je izrazio i indijski premijer: „Danas je ispisana istorija“, kazao je Narendra Modi. Indija se usudila da „krene u nove svetove i ostvari nemoguće“.

Tim velikim uspehom Indija je pristupila „elitnom klubu“, naglasio je premijer Modi. Do Marsa su do sada uspele da dođu samo SAD, Rusija i Evropa. A da misije ka Marsu nisu nimalo jednostavne, najbolje pokazuju statistike: od 51 misije, koliko ih je do sada bilo, 30 su završene bez uspeha. Indija je uspela iz prvog pokušaja.

indija

Indija je posebno ponosna što je pobednica azijske trke ka Marsu: pokušaji i Japana i Kine do sada su bili bezuspešni. „Naravno da je odluka o slanju letelice na Mars bila i politički motivisana“, kaže za Dojče vele, Rajesvari Pilai Rajagopalan, spoljnopolitička ekspertkinja Observer Research fondacije iz Nju Delhija.

Sletanje na Mars nije planirano. Umesto toga uređaji na letelici teškoj 1350 kilograma, obletanjem atmosfere i površine vršiće istraživanja i možda pronaći odgovor na pitanje da li tamo ima metana – to bi bio znak da je nekada na Marsu bilo života. Naučnici ne očekuju revolucionarna saznanja.

I u finansijskom smislu Indija postavlja nove standarde: indijska misija je koštala oko 57 miliona evra, i time spada u najjeftinije do sada. Povoljniji troškovi od Indije bi mogli da naparave ozbljnog „izazivača u takmičenju sa etabliranim nacijama“, smatra Dejvid Aleksandar, direktor američkog svemirskog instituta RICE.

Sa izuzetkom pojedinih elektronskih komponenata, svi delovi letelice su razvijeni i proizvedeni u Indiji. Ta zemlja je do sada navikla na uspehe, kada je reč o iskustvima sa istraživanjem svemira. Pre šest godina jedna misija na Mesec je takođe bila uspešna iz prvog pokušaja. Deset meseci je putovala. Letilica Mangalijan sada je ušla u orbitu Marsa.Postoji jedna mala mrlja vezana za indijsku misiju ka Marsu: pre samo nekoliko dana u orbitu Marsa ušla je NASA letelica „MAVEN“. Prema rečima RICE direktora, Dejvida Aleksandra, ta misija je bila deset puta skuplja od indijske: oko 520 miliona evra. NASA je čestitala Indiji na uspehu.

 

Leave a Reply