Tehno - Nauka

Industrijski robot pomaže u snimanju reklama (VIDEO)

Jednostavno neopisivo – tako izgledaju snimci nastali u jednom studiju u Hamburgu. Da bi se došlo do tih snimaka, upotrebljen je robot težine više od pola tone. Nije reč o animaciji, već isključivo o usporenim snimcima.

Industrijska hala u Hamburgu. Tu se nalazi robot agencije za snimanje reklamnih filmova. Težak je 550 kilograma i može se naći i u fabrikama automobila. Umesto aparata za zavarivanje, robotska ruka drži kameru. Ono što je posebno nije kamera, već program koji upravlja robotom. Mala hamburška firma „Marmalejd“ (The Marmalade) ga je sama napisala.

marmelade

„Svi su uvek želeli da snime detaljne slike pokreta koji se odvija velikom brzinom. To sa alatima analognog filma nije bilo moguće, između ostalog i zato što su kamere bile suviše glomazne i teške“, kaže autor reklamnih filmova Torsten Ajhten. Sada, sa robotom po imenu „Spajk“, njegovi snovi o mogu da postanu stvarnost.

Klijenti iz čitavog sveta čekaju u redu da bi mogli da koriste ovaj jedinstveni sistem. A on se razvija dalje. Svakog dana, tim testira i razvoja nove aparature i mehaničke konstrukcije koje će omogućiti snimanje reklamnih filmova budućnosti. A stigle su i prve porudžbine iz filmske industrije.

POGLEDAJTE VIDEO

THE MARMALADE Identity from schoenheitsfarm production on Vimeo.

Leave a Reply