Tehno - Nauka

Inicijativa za proglašenje 10. jula danom nauke u Srbiji i svetu

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas da će predložiti Vladi da 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle, proglasi danom nauke u Srbiji.

Đelić je nakon posete Muzeju Nikole Tesle povodom 153-godišnjice rođenja ovog svetski priznatog naučnika rekao da će Ujedinjenim nacijama potom biti upućena inicijativa da se taj datum proglasi i danom nauke u svetu.

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj iznelo je predlog da se 10. jul proglasi za dan nauke u Srbiji i očekujem da se Vlada o tome izjasni do septembra, a potom ćemo tu inicijativu preneti na Ujedinjene nacije da se dan rođenja jednog od najvećih genija proglasi kao dan nauke u svetu, istakao je potpredsednik Vlade Srbije.

Srbija će se u 21. veku, kako je naveo, afirmisati kao država koja prepoznaje značaj ekonomije znanja, kao zemlja koja će u naredne četiri godine uložiti približno 800 miliona evra u naučne i tehnološke projekte i skoro 400 miliona evra za infrastrukturu u domenu nauke i tehnologije.

Takođe, Đelić je potvrdio da će o pitanju zaštite rodnog mesta Nikole Tesle u Hrvatskoj biti razgovarano tokom posete predsednika te zemlje Ive Josipovića Srbiji naredne nedelje. Činjenicu da i Hrvatska, ali i druge zemlje polažu neka prava na ono što je uradio Nikola Tesla mi ne vidimo kao nešto negativno, već kao pozitivno jer nešto što je jedan Srbin uradio želi da prisvoji toliko zemalja u svetu, poručio je on.

Prema njegovim rečima, i danas se posthumno otkrivaju izumi Nikole Tesle, a Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj će finansirati izradu istorije srpske nauke. Direktor Muzeja Nikola Tesla Vladimir Jelenković podsetio je na to da je inicijativa da se datum Teslinog rođenja proglasi danom nauke prvo u Srbiji, a potom i u svetu, pokrenuta 2006. godine, uz ocenu da će to biti najveće priznanje geniju koji je bio ispred svog vremena.

On je rekao da je za tu ustanovu svaka godina Teslina i naveo da je danas završeno renoviranje suterena – depoa za čuvanje originalne arhive poznatog naučnika, dok je u drugom delu tog adaptiranog prostora urađena konzervatorska labaratorija.

Jelenković je najavio da će uskoro izaći knjiga o Teslinim neostvarenim patentima, kao i da će taj muzej, u saradnji sa Ministarstvom za nauku, nastaviti sprovođenje projekata “Kompjuterske simulacije i tri d animacije Teslinih izuma“.

Nikola Tesla je najviše doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta, a tokom svoje karijere patentirao je približno 250 izuma u SAD i zemljama širom sveta.

Leave a Reply