Tehno - Nauka

Inovacije u prvom planu na trećem Festivalu nauke

Siemens na ovogodišnjem festivalu predstavio najnovija dostignuća iz oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Treći po redu Festival nauke je najveća regionalna manifestacija koja se bavi popularizacijom nauke. Kompanija Siemens, kao jedan od sponzora, je tokom tri dana održavanja Festivala nauke brojnim posetiocima prikazala dostignuća u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Za ovu priliku Siemens je napravio specijalan štand (čija je fotografija u prilogu) koji posetioce podseća na veoma važan izvor obnovljive energije – energiju vetra. “Motiv koji smo iskoristili za nastup na ovogodišnjem Festivalu nauke ove godine nije izabran slučajno. Obnovljivi izvori energije predstavljaju budućnost svuda u svetu, pa i u Srbiji i ukoliko imamo nameru da pratimo standarde razvijenog sveta moraćemo više da se oslanjamo na njih. Naša ideja je da što široj javnosti predstavimo prednosti dobijanja energije iz obnovljivih izvora, kao i značaj energetske efikasnosti”, objašnjava Ana Radonjić, direktor sektora za razvoj, strategiju i korporativne komunikacije u Siemens-ovoj kompaniji u Srbiji.

“Pored toga, malo ljudi zna da se u Srbiji nalazi jedna od samo pet fabrika u svetu koje proizvode generatore za elektrane koje pogoni vetar. To je Loher Elektro, nalazi se u Subotici i od početka 2010. godine biće sastavni deo Siemens-ove kompanije u Srbiji. Mi smo veoma ponosni što se baš u našoj zemlji prave ključne komponente za izvore energije budućnosti i što je upravo ova fabrika jedan od deset najvećih izvoznika iz Srbije. Time je Srbija dobila mnogo bolju početnu poziciju u odnosu na zemlje regiona kada su obnovljivi izvori energije u pitanju”, dodaje Ana Radonjić iz Siemens-a.

Nakon svečanog otvaranja, štand Siemens-a na Festivalu nauke je posetio Božidar Đelić, ministar za nauku i tehnološki razvoj i potpredsednik Vlade Republike Srbije (na slici u prilogu), i upoznao se sa Siemens-ovim dostignućima u unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine.

Kompanija Siemens je na globalnom nivou od proizvoda iz “zelenog” portfolija u fiskalnoj 2009. godini ostvarila prihod od 23 milijarde evra. Za više informacija o Siemens-ovom proizvodima i tehnologijama koji unapređuju zaštitu životne sredine, posetite Web lokaciju http://www.siemens.rs/portal/onama/zastita-zivotne-sredine

Leave a Reply