Tehno - Nauka

Inovatori nisu ustuknuli pred krizom

Najvažniji događaj godine kada je reč o razvoju tehnologija svakako je Hanoverski sajam. Ovaj naziv ne otkriva mnogo, a zapravo je reč o manifestaciji koja objedinjuje 13 međunarodnih sajmova – pod jednim krovom!
Zvaničan opis sajma glasi: sajam inovativnih tehnologija. Ove godine on se održava od 20. do 24. aprila, kao i uvek na sajmištu u Hanoveru – najvećem na svetu. Glavne teme ovogodišnjeg sajma su industrijska automatizacija, energetske tehnologije, pogonska tehnika, prenosivost tehničkih postrojenja, sistemi isporuke, kao i tehnologije budućnosti i podmlatka.

„Vetar“ – prvi put pod „zajedničkom zastavom“

Jedan od podsajmova koji se održavaju u okviru ovog sajma je i “Vetar” – posvećen korišćenju energije vetra. To je prvi put da se jedna grana energetike samostalno predstavlja u Hanoveru. Reč je o prezentacionoj i diskusionoj platformi koja je, kako ističu domaćini, jedinstvena u svetu. Samo 21. i 22. aprila održava se Svetski dijalog o energiji (World Energy Dialogue), međunarodni forum čija je tema bezbednost snabdevanja energijom.

Industrija nije ustuknula pred krizom

Sajam u Hanoveru održava se u vreme najdublje krize kojom je posebno pogođena industrija, a ovo je upravo industrijski sajam. Direktor sajma Volfram fon Frič kaže da je u Hanoveru prikazano četiri hiljade inovacija i dodaje: „Sajam pokazuje da se industrija ne povlači. Naprotiv, ona je u ofanzivi sa novim idejama, novim rešenjima i preduzetničkim duhom“. Najteže je pogođena mašinogradnja u kojoj su inače Nemci svetski šampioni. Ovog februara broj narudžbina prepolovio se u odnosu na fenruar prošle godine. Ali, ni tu se proizvođači ne predaju i Jirgen Brandes iz Simensa kaže: „Želimo da pokažemo da inovacije i rešenja kojima se štedi energija predstavljaju podsticaje za novi rast“.

Sajam za optimizam

Firma Feniks Kontakt ima deset hiljada zaposlenih širom sveta i mnogi sada rade skraćeno. Šef razvoja Roland Bent kaže: „Naravno da i nas pogađa ekonomska kriza. Reagovali smo skraćujući radno vreme. Razgovaraćemo sa našim kupcima o tome šta im je potrebno i o novim rešenjima“, kaže Bent. Razgovora će biti, ugovora – teško. Nemačkoj mašinogradnji Hanover neće doneti novac i presudno pitanje i dalje glasi: koliko će još trajati kriza? Odogovor na to pitanje sajam u Hanoveru neće dati, ali će sigurno uliti malo preduzetničkog optimizma.

Leave a Reply