Tehno - Nauka

Održan instruktivni seminar na u FP7 progamu Evropske unije za istraživanje i razvoj

Mala i srednja preduzeća u Srbiji učešćem u sedmom Okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i razvoj (FP7)” mogu da unaprede postojeće, odnosno uvedu nove aktivnosti (troškovi pokriveni 75 odsto), zatim, mogu da nabave opremu, steknu kontakte

U organizaciji Centra za edukaciju i stručno obrazovanje i Biroa za saradnju sa Evropskom unijom Privredne komore Srbije i u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj danas u je Privrednoj komori Srbije održan instruktivni seminar na temu “Mogućnosti učešća srpskih preduzeća u sedmom Okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i razvoj (FP7)”

Seminaru je prisustvovalo oko 30 predstavnika preduzeća zainteresovanih za međunarodne projekte u oblasti istraživanja i razvoja, kao i predstavnika regionalnih privrednih komora. Učesnike je pozdravio prof. dr Viktor Nedović, nacionalni koordinator za FP7 i pomoćnik ministra za nauku i tehnnološki razvoj.

U nastavku seminara mr Nataša Kecman iz Privredne komore Srbije je učesnike informisala o Sedmom okvirnom programu EU za istraživanje i razvoj i mogućnostima apliciranja srpskih preduzeća za ova sredstva, dok je Jelena Kolić iz Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj predstavila Konsultativni biro za međunarodne projekte Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i strukturu projektne prijave.

Srbija je ravnopravni učesnik programa FP7. Mala i srednja preduzeća u našoj zemlji učestvovanjem u ovom programu mogu da unaprede postojeće, odnosno uvedu nove aktivnosti (troškovi pokriveni 75 odsto), zatim, mogu da nabave opremu, steknu kontakte.

Okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) je glavni instrument EU za finansiranje naučno-istraživačke delatnosti u Evropi. Ukupan budžet FP7 za period 2007-2013. godine iznosi 50,5 milijardi evra. Ciljevi FP7 su podsticanje istraživanja za potrebe evropske industrije, podsticanje i održavanje konkurentnosti evropske industrije, podržavanje naučne i tehnološke izvrsnosti, jačanje liderske uloge Evrope u globalnoj ekonomiji znanja.

Leave a Reply