Hardware · Tehno - Nauka

Intelova težnja ka energetski efikasnijim proizvodima

Gelsinger održao govor o brzom ritmu razvoja tehnologije u Intelu i čitavoj visokotehnološkoj industriji

Patrick Gelsinger, direktor u kompaniji Intel Corporation, danas je predstavio najnovija Intelova dostignuća na području procesora, pratećih tehnologija i “tik-tak” ritma projektovanja procesora, uključujući i nove pojedinosti o Intelovim novim 45-nanometarskim proizvodima.

Spomenuo je i najnovija kretanja u računarskoj industriji koja se tiču energetski efikasnog računarstva, virtualizacije te nedavnih inicijativa o arhitekturi sistema – od popularnog međupovezivanja USB-om do najavljenih bezolovnih proizvoda namenjenih stonim računarima s tehnologijom  Intel® vPro™.

Intelov razvojni model i ritam razvoja prediktivan je, efikasan i delotvoran način izrade proizvoda i ponude ambicioznog plana razvoja PC industriji, a odraz je naše  beskompromisne težnje za ostvarenjem Mooreova zakona“, izjavio je Patrick Gelsinger, viši potpredsednik i generalni direktor Intelovog odeljenja Digital Enterprise Group, na Intelovu kongresu za razvojne inženjere u San Franciscu.

Osim na procesore, Intel je usredsređen i na isporučivanje energetski efikasnih proizvoda, što postiže osmišljavanjem boljih hafnijskih high-k tranzistora te poboljšanjem opšte arhitekture na nivou sistema radi minimiziranja potrošnje energije.

” Tijekom svoga je govora Gelsinger demonstrirao prvi Intelov 45-nm poslužitelj s dvostrukim high-k procesorom s metalnom upravljačkom elektrodom i mikroarhitekturom nove generacije (Nehalem), koji koristi hafnij umjesto silicija u nekima od više od 700 milijuna tranzistora unutar procesora, veličine otprilike poštanske marke. Nehalem je naziv za novu procesorsku mikroarhitekturu koja će postati dostupna 2008., a odlikovat će se trostruko većom vršnom memorijskom propusnošću od postojećih konkurentskih procesora. Demonstrirao je i raširenost podrške za arhitekturu Intel® Quickpath u računalnoj industriji. QuickPath Interconnect omogućuje podatkovne staze velike brzine do Nehalemovih procesorskih jezgara.

Osim računalnih performansi i memorijske propusnosti, Intel i dalje nudi vrhunske ulazno-izlazne tehnologije. Gelsinger je najavio osnivanje grupacije za promicanje standarda USB 3.0. Ta će revolucionarna arhitektura koristiti samo jedan konektor i kabel koji će ponuditi deset puta bolje performanse od standarda USB 2.0, ali će i dalje biti kompatibilna s više od dvije milijarde postojećih USB uređaja. U radu grupacije za promicanje novog standarda sudjeluju HP, NEC Corporation, NXP Semiconductors, Microsoft i Texas Instruments Incorporated. USB 3.0 bit će prvo ulazno-izlazno sučelje koje će podržavati bakreno i optičko međupovezivanje, skalabilne protokole i optimizaciju za nisku potrošnju energije u segmentima osobnih računala, privatnih korisnika i mobilnih uređaja.

Gelsinger je predstavio Intelovu tehnologiju QuickAssist i poboljšanja na području projektiranja proizvoda u čitavoj računalnoj industriji koja ona omogućuje. Tehnologija QuickAssist, koja je prvi put predstavljena u travnju, na IDF-u u Pekingu, Intelov je paket hardverskih i softverskih tehnologija koji se bave specifičnim potrebama ubrzivača na poslovnim platformama. Opisao je prvi Intelov uređaj u koji je ugrađen Intel® QuickAssist Integrated Accelerator za kriptografiju, kodnog naziva Tolapai.

Tolapai bi trebao postati dostupan 2008. godine. Taj će sustav na čipu ponuditi osjetna poboljšanja na području energetski učinkovitih performansi i oblika kućišta, a sve to uz osam puta veću propusnost, 20% manju potrošnju i 45% manje dimenzije od dosadašnjih višekomponentnih sigurnosnih rješenja u segmentu ugrađenih i komunikacijskih sustava.
Nastavljajući se na nedavno predstavljenu procesorsku tehnologiju najnovije generacije Intel vPro, Gelsinger je otkrio planove za daljnji razvoj sigurnosti i upravljanja osobnim računalima putem proizvoda kodnog naziva McCreary, koji bi na tržište trebao izaći 2008. godine. McCreary će sadržavati Intelove bezolovne 45-nm procesore s dvije i četiri jezgre bez halogena te novi čipset kodnog naziva Eaglelake, integrirani modul Trusted Platform Module (TPM) i sigurnije rješenje za šifriranje podataka kojim se jednostavnije upravlja, kodnog naziva Danbury.

Tehnologijom Danbury šifriranje i dešifriranje podataka ugrađuje se izravno u hardver te tako jamči bolju zaštitu šifrirnih ključeva i omogućuje jednostavnije upravljanje sustavom i oporavak ključeva. Tehnologija Intel Active Management omogućuje provođenje tih operacija čak i u nedostupnim okruženjima, tj. u slučajevima u kojima operacijski sustav nije pokrenut ili je neispravan. Bob Heard, osnivač i generalni direktor tvrtke CREDANT Technologies, iznio je mogućnosti za buduća poboljšanja rješenja te tvrtke namijenjenih sigurnosti pomoću tehnologija Danbury i vPro. Mark B. Templeton, generalni direktor tvrtke Citrix Systems, pokazao je kako je moguće postići ravnotežu između zaštite podataka i središnjeg upravljanja podacima te želje krajnjih korisnika za mobilnošću i kvalitetnim radom s računalom.

John Fowler, izvršni potpredsjednik tvrtke Sun Microsystems, pridružio se Gelsingeru i skrenuo pozornost prisutnih na val virtualizacije čije su širenje računalnom industrijom započeli Intel i druge vrhunske tehnološke tvrtke. Usporedbama su ilustrirali i kako koriste inovacije kao što su Intelova virtualizacijska tehnologija i tehnologija Intel Trusted Execution Technology radi zaštite virtualnih okruženja na budućim radnim stanicama i stolnim računalima.

Gelsinger je predstavio seriju računalnih sustava kojima Intel namjerava ispuniti računalne i cjenovne potrebe većine korisnika. Demonstrirao je kako će korisnici koristiti radne stanice utemeljene na procesoru Intel Xeon® s novim 1600-MHz FSB-om za rješavanje znanstvenih problema, na primjer u industriji istraživanja nafte i plina. Mark Barrenechea, predsjednik i generalni direktor tvrtke Rackable Systems, govorio je o Rackableovom modularnom podatkovnom centru “na kotačima” ICE Cube*, koji sadrži 1400 poslužitelja s procesorima Intel Xeon s četiri jezgre u jednom kamionskom kontejneru dugačkom 40 stopa.

Gelsinger je govorio i o poboljšanjima koja tehnologija SSD diskova može ponuditi tehnologiji poslovnih poslužitelja i pohrane na IA platformama. Najavio je da će Intelovi proizvodi koji osjetno poboljšavaju performanse čitanja i uštede energije, a koriste tehnologiju zaštićene memorije, biti dostupni sljedeće godine.

Gelsinger je s prisutnima podijelio svoju viziju konsolidacije ulaza/izlaza na Ethernetu te mišljenje o koracima koje je potrebno poduzeti da bi se ostvarila objedinjena mreža koja podržava FCoE (Fibre Channel over Ethernet) i lokalne mreže. Objavio je da će 2008. biti dostupan kontroler Intel® 82598 10 Gigabit Ethernet Controller s punom podrškom za FCoE, a koji će olakšati ostvarenje te vizije.

Leave a Reply