Tehno - Nauka

Interplanetarni let dug 582 dana

Ideja interplanetarne ekspedicije sa pohodom ka Veneri ili Marsu zainteresovala je američke kongresmene. Ovih dana komitet Kongresa za nauku zamolio je NASU da prouči svrsishodnost takve misije i učešće same agencije u njoj. Na let dug 582 dana treba da se uputi bračni par. Start je planiran za novembar 2021. godine.

Ova ekspedicija razvija planove prvog kosmičkog turiste Denisa Tita koji je planirao da uputi bračni par astronauta na let oko Marsa. Lansiranje je bilo planirano za 2018. godinu. Brod je trebalo da prođe na rastojanju od sto milja od Crvene planete i da se za 501 dan vrati na Zemlju. Tito je predlagao da se iskoristi privatni brod i raketa. Oko toga su se pojavile nejasnože, nije nađena ni potrebna suma – sakupljanjem novca bavio se privatni nekomercijalni fond Inspiration Mars Foundation, formiran u te svrhe.

nasa
Shvatajući da bez pomoći NASE neće moći, turista je dodao programu obilaska Venere i otkazao start za 2021. godinu. Upravo do tada agencija treba da završi izgradnju broda Orion i teške rakete Space Launch Syistem (SLS). Ovih dana Tito i želi da realizuje ekspediciju. On obećava da će se svi troškovi uklopiti u milijardu dolara, 300 miliona će dati njegov fond, a ostalo bi mogla da izdvoji NASA.

Na raspravama u komitetu Kongresa većina izlagača je iznela mišljenje da je plan u principu ostvariv. Istina, postoji ozbiljna prepreka, objašnjava akademik Ruske akademije kosmonautike Ciolkovski Aleksandar Željeznjakov.

Bez obzira na to što i Orion i raketa nosač po planu do 2021. godine treba da budu gotovi, teško da će se aviokosmički resor SAD rešiti da ih ispita odmah u tako složenoj i rizičnoj misiji. Još treba uzimati u obzir da su želje Kongresa samo misli kongresmena koji ne shvataju do kraja čitavu složenost i opasnost ovog poduhvata.

Titovu zamisao kongresmeni su nazvali zanimljivom karikom koja povezuje MKS i preorijentisanje kosmonautike u stranu dalekog kosmosa i letova na Mars. Nju je aktivno podržao i šef komisije Lamar Smit, ukazavši na odsustvo privlačnih projekata NASE: Postoji osećaj da su najbolji dani naše kosmonautike prošli i administracija Baraka Obame je u to umešana. Smit je podsetio da je američki predsednik ukinuo Mesečev program u korist misije ka asteroidu, ali ovu zamisao mnogi eksperti ne prihvataju ozbiljno.

Na raspravama povodom projekta Denisa Tita nije istupio ni jedan predstavnik aviokosmičke agencije, istakao je zamenik glavnog urednika lista Novosti kosmonautike Igor Lisov.

Predstavili su ga ljudi koji su ranije radili u NASI, ali u datom trenutku su privatna lica. Šansa da agencija prihvati ovaj projekat bliska je nuli. I po nacrtu budžeta NASE za 2015. o njemu nema ni reči.

Ali ideja leta oko Venere i Marsa je previše lepa da se od nje prosto tako odustane. Pre godinu dana kada se pojavila prva varijanta ekspedicije od zainteresovanih za učešće u njoj nije moglo da se odbrani. Pojavila su se i zanimljiva tehnička rešenja, vezana za zaštitu posade od radijacije. Uz to tek 2021. godine biće povoljni raspored planeta koji će omogućiti da se leti skoro bez troškova goriva, po balističkoj putanji. Inače treba čekati još 12 godina.

Realizaciju misije sam Denis Tito smatra drskim izazovom, ali i ostvarljivim ciljem. On je spreman da čeka da njegova inicijativa sazri u umovima onih od kojih zavisi donošenje odluka i da bude zvanično proglašena.

Leave a Reply