Categories
Tehno - Nauka

Investirati u naučnu i tehnološku infrastrukturu

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas na svečanosti povodom stogodišnjice rođenja srpskog naučnika i fizikohemičara Pavla Savića da je njegov uticaj na nauku i danas merljiv. Đelić je na svečanosti koja je održana u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) ukazao na to da je i u vreme krize u kome se nalazimo potrebno prepoznati interes zemlje i investirati u naučnu i tehnološku infrastrukturu.

On je podsetio na to da je u narednom periodu za ulaganja u naučnu i tehnološku infrastrukturu u Srbiji obezbeđeno 400 miliona evra koji će poboljšati uslove za rad i život naučnika.

Potpredsednik Vlade je najavio da će biti nabavljena oprema za naučno-istraživački rad, vredna 100 miliona evra, a jedan od najvećih projekata na kome se radi je izgradnja Centra za materijale i nanonauke na Novom Beogradu.

Ovaj centar, čija je vrednost procenjena na 24 miliona evra, sadržaće opremu koja je neophodna istraživačima u domenu fizike, hemije i sličnih oblasti, naveo je on i dodao da je srpska nauka proteklih meseci načinila značajne pomake u odnosu na zemlje u regionu, pa i centralnoj Evropi.

On je ukazao na to da je u okviru Centra planirano otvaranje laboratorija za fabrikaciju i karakterizaciju nanosistema i materijala, ali i postavljanje druge opreme koju su istraživači iz više institucija kandidovali kroz ciklus za naučne projekte.

Prema njegovim rečima, podaci o tome od danas su dostupni i na internet sajtu Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj na adresi www.nauka.gov.rs, a biće otpočet i proces konsultacija sa naučnom zajednicom.

Đelić je rekao da se na konkurs za naučne projekte prijavilo 50 odsto više ljudi nego u prethodnom ciklusu naučnih projekata, a među njima je 1.700 mladih istraživača.

U oblastima fizike, hemije i nauke o materijalima učešće u projektima prijavilo je 250 osoba, naveo je potpredsednik Vlade i najavio da se u decembru očekuje početak učlanjenja Srbije u Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN).

Predsednik SANU Nikola Hajdin ukazao je na Savićev veliki doprinos našoj i svetskoj nauci, ali i razvoju SANU čiji je predsednik bio punih deset godina.

Hajdin je naglasio da je SANU, izborom Savića za njenog predsednika 1971. godine, od protokolarne postala radna institucija u kojoj su se razvijala i unapređivala izuzetna istraživanja u svim naučnim oblastima, ali i negovalo kulturno stvaralaštvo.