Tehno - Nauka

“Iris-based” kreditne kartice

Novi sistem TrueEYE služi identifikaciji korisnika kreditne kartice preko skeniranja dužice oka (irisa)

Na ovogodišnjem (2002.) CEBIT-u u Hanoveru premijerno je prikazan prvi svetski sistem za verifikaciju kreditnih kartica koji koristi sliku dužice oka, tzv. Iris-based sistem. Novu tehnologiju je prikazala korejska kompanija Senex Tehnology, koja se inače specijalizovala za sisteme sigurnosti na Internetu.

Nazvan TrueEYE, sistem omogućava brzo prepoznavanje i autentikaciju kreditinih kartica, kao i obavljanje transakcija, jednostavnim upoređivanjem irisa nosioca kartice sa snimljenom slikom oka. TrueEYE korisit samo 128 bajtova za smeštanje svih bitnih karakteristika irisa oka. Sistem ne ometa čak ni korišćenje sočiva, stakala (naočara), čak ni korišćenje sistema u uslovima slabog osvetljenja – što je jako bitno kod korišćenja u finansijskim institucijama.

Korišćenje kamere za prepoznavanje irisa oka takođe može vrlo efikasno da se upotrebi i u drugim oblastima, kao što su na primer, on-line prodavnice, bolnice, kancelarije i lokacije za restriktivnim pristupom. Dodatna korist ovog sistema je za nosioce ovakvih kartica – oni više ne moraju da pamte dugačke lozinke i PIN kodove. Ali najveća korist je sigurno to što vlasnici kartica više ne moraju da strahuju od gubitka ili krađe kartice. Jer ovakav tip kartica mogu da koriste samo oni na koje glase kartice.

U Senex-u kažu da je bezbednosni sistem zasnovan na tehnici prepoznavanja dužice oka mnogo pouzdaniji od bilo koje druge forme za identifikaciju preko telesnih osobina.

Leave a Reply