Vesna Bengin Crnojević
Tehno - Nauka

Istorijski uspeh za srpsku nauku!

Grupa istraživača sa Univerziteta u Novom Sadu po prvi put u našoj zemlji osvojila sredstva Teaming projekta, zahvaljujući čemu će Srbija dobiti novu istraživačku instituciju
Nakon izuzetnog uspeha Sofije Stefanović, koja je osvojila prvi ERC grant među srpskim naučnicima, iz Brisela je stigla vest da je Srbija dobila i prvi Teaming projekat.
Profesorka sa Univerziteta u Novom Sadu Vesna Bengin-Crnojević i profesor Vladimir Crnojević, koji su ujedno i osnivači istraživačkog centra BioSense, šefovi su ovog projekta.
Vesna Bengin Crnojević
Pet međunarodnih institucija, na čelu sa Univerzitetom u Novom Sadu, dobili su zeleno svetlo od Evropske komisije za izradu biznis plana savremenog naučnog centra, čija izgradnja bi mogla početi sledeće godine u Novom Sadu, u okviru evropskog programa finansiranja Teaming.
Tim institucija okupljenih oko projekta BALKANI – Center of Excellence for Fresh Produce Postharvest Science and Technology – osmislio je plan osnaživanja i unapređenja lanca proizvodnje sveže hrane u Jugoistočnoj Evropi. Inovativne ideje i multidisiplinarni prilaz mogli bi da naprave ogroman pomak u ovoj oblasti, u pogledu organizacije, tehnologije, tehničkih aspekata i edukacije.
Program Teaming, jedan od instrumenata novog evropskog programa finansiranja Horizont 2020, predstavlja pokušaj da se problem neravnomernog razvoja nauke reši. Ovaj program ima za cilj da osnaži evropsku nauku na taj način što će u manje razvijenim regionima finansijski podržati unapređenje postojećih ili osnivanje novih naučnih institucija, kroz pažljivo osmišljen program međunarodne saradnje – između manje razvijenih naučnih institucija i lidera evropske nauke u toj oblasti.
Projekat se odobrava i realizuje tokom dve faze. Najuspešnijim kandidatima iz prve faze odobravaju se sredstva u visini od 200.000 do 500.000 evra za izradu detaljnog biznis plana, koji će ilustrovati potencijal budućeg naučnog centra. Projekti sa najkvalitetnijim biznis planom, u okviru faze dva, osvajaju sredstava za osnivanje novog ili unapređivanje postojećeg naučnog centra. Sredstva za ovu fazu dodeljuju se u visini od 15 ili čak 20 miliona evra.
Centar za promociju nauke poziva sve zainteresovane da se detaljnije upoznaju sa projektom u okviru Horizonta četvrtkom, koji će se 5. februara u 15 časova u novoj zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Leave a Reply