Tehno - Nauka

Istraživačka stanica Petnica simbol budućnosti i razvoja Srbije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić ocenio je danas da je Istraživačka stanica Petnica jedinstvena ustanova u Srbiji i šire, čiji je opstanak i razvoj od izuzetnog značaja za budućnost zemlje i razvoj nauke.

Verbić, koji je sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom obišao izložbu “Eksperiment Petnica” u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), podsetio je tom prilikom na to da Petnica kao nezavisna institucija postoji već 32 godine.

On je naveo da mnoge ustanove sličnog tipa nisu uspele da opstanu, a Petnica jeste, što je rezultat timskog rada i razvoja kritičkog mišljenja u okviru te ustanove.

Prema njegovim rečima, svima je u interesu ne samo da ima dosta dobrih naučnika u Srbiji, već i da se neguje timski rad, kritičko mišljenje i odnos prema poslu, što je i misija Petnice.

Kravčenko je naglasio da je Petnica jedinstvena ustanova, koju će ta kompanija uvek podržavati i biti joj strateški partner, kao što je to u poslednjih pet godina.

On je, ističući da je pozitivno iznenađen obimom oblasti i nivoom znanja koji mladi mogu da steknu u Petnici, naveo da je veoma važno da Srbija iskoristi ta znanja za svoju uspešniju budućnost.

NIS sada podržava 17 škola i 20 fakulteta u Srbiji, podsetio je on i poručio da će Petnica uvek biti posebna, jer je simbol budućnosti i razvoja Srbije.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić istakao je da je Petnica samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture.

Majić je ovom prilikom preneo zahvalnost Kravčenku, koji je pre pet godina sam ponudio da NIS finansijski pomogne Petnici koja je u tom trenutku bila u krizi i čiji je opstanak bio ugrožen zbog nedostatka novca.

Aktivnosti te ustanove su najvećim delom usmerene na mlade, učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Programi Petnice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, a svake godine ta istraživačka stanica organizuje različite programe u obliku kurseva, seminara, naučnih kampova i radionica koji traju nekoliko dana i na kojima gostuju iskusni naučni radnici i istraživači.

Glavni deo programa Petnice namenjen je učenicima srednjih škola, odnosno mladima od 15 do 19 godina, koji mogu da se prijave za niz seminara i kurseva tokom jedne godine, koji se održavaju u nekoliko termina tokom zime, proleća, leta i jeseni.

Leave a Reply