Tehno - Nauka

Italijanska “Kalearo grupa” gradi naučnotehnološki park u Nišu

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković razgovarao je danas sa vlasnikom „Kalearo grupe“ Masimom Kalearom, pri čemu je tom prilikom ovoj kompaniji, koja će investirati u izgradnju naučnotehnološkog parka u Nišu, poželeo dobrodošlicu u Srbiju.Nakon sastanka u Vladi Srbije, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i vlasnik “Kalearo grupe” najavili su na konferenciji za novinare pomenutu investiciju, koja se ne odnosi samo na proizvodnju, već i na razvojno-istraživački rad.

Simonović je ocenio da dolazak te italijanske kompanije predstavlja novi početak razvoja elektronske industrije u Nišu, koji je nekad bio najveći centar u toj privrednoj grani u bivšoj Jugoslaviji.

On je naveo da je Grad Niš spreman da pruži potrebnu pomoć italijanskoj kompaniji na planu infrastrukturnog opremanja, i dodao da je kompleks bivše Elektronske industrije (EI) već komunalno opremljen i da za to neće biti potrebna dodatna finansijska sredstva.

Simonović je napomenuo da su prilikom prethodne posete predstavnici “Kalearo grupe” već izabrali zgradu bivšeg preduzeća “EI komponente”, koja će biti data u zakup.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu činjenicu da se projekat sada širi i na istraživačko-razvojni centar, za tu namenu biće opredeljen i dodatni prostor.

Kalearo je saopštio da će ta kompanija tokom maja napraviti plan i program razvoja aktivnosti u Nišu, pri čemu će krajem tog meseca biti održan sledeći sastanak sa gradonačelnikom Niša na kojem će biti predstavljen precizniji plan daljih aktivnosti.

Danas, kako je objasnio, nije potpisan dokument o realizaciji ovog projekta zbog toga što je ranija ideja o proizvodnji u Nišu nadograđena proširenjem nivoa saradnje i na istraživačko- razvojne delatnosti.

„Kalearo grupa“ je visokotehnološka kompanija, koja je vlasnik brendova “Kalearo”, “Telefunken”, “Kvantum” i “Diesis”.

Ovaj koncern posluje u četiri fabrike u Italiji, Slovačkoj i Tunisu, ima veliki proizvodni program i integrator je velikog broja dobavljača.

Njihovi uređaji se ugrađuju u prestižne automobilske marke kao što su “bentli”, “maserati”, “ferari”, “lančija”, “pežo”, “jamaha”, “alfa romeo”, “reno” i “citroen”.

Leave a Reply