Tehno - Nauka

Izabrani polufinalisti Najbolje Tehnološke Inovacije 2014

Na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2014 za 2 polufinala kvalifikovalo se 12 timova koji će pred stručni žirijem braniti primenjivost svoje inovacije na tržištu.

U toku je jubilarno 10. Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji koje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Privrednom komorom Srbije, Zavodom za zaštitu intelektualne svojine, Radio televizijom Srbije i Radio televizijom Vojvodine. Ovo takmičenje se održava i na teritoriji Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske.

Nakon treće selekcije Takmičenja u Privrednoj komori Srbije potencijalnim investitorima- članovima žirija predstavio se 41 odabrani tim sa svojim prezentacijama u trajanju od 5 minuta po timu.

Ukupno 12 timova se kvalifikovalo za dva polufinala koja će se održati 2. decembra u Novom Sadu i 5. decembra u Kruševcu.

Na konkurs za NTI 2014 prijavio se 141 tim – 127 iz Srbije i 14 iz Republike Srpske. Veliki broj inovacija je bio iz oblasti poljoprivrede – 19 odsto od ukupno prijavljenih.
U proteklih devet godina kroz takmičenje je prošlo preko 1600 timova sa preko 6000 učesnika. Samo na osnovu učešća na Takmičenju i znanja koje su stekli tokom obuke, stvoreno je preko 70 novih preduzeća sa nekoliko stotina novih radnih mesta.

Cilj Takmičenja NTI 2014 je promovisanje preduzetničke klime u Srbiji i pomoć potencijalnim i postojećim visoko-tehnološkim preduzetnicima, koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije pretoče u tržišno valorizovane inovacije.

Učešće na Takmičenju, osim nagrada, svim takmičarima obezbeđuje: besplatnu stručnu pomoć u vidu edukacije kroz treninge i konsalting, besplatnu medijsku podršku i kontinuirano praćenje i pomoć u godinama koje slede nakon završenog učešća na Takmičenju.

Samo 6 timova će u Finalu, uživo na RTS-u 26. decembra imati priliku da učestvuje u osvajanju nagradnog Fonda i promovišu svoje inovacije široj javnosti.

Leave a Reply